Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Om Göteborgs nya integrationsråd vill bli uppfattat som trovärdigt måste man inrikta alla insatser på att ta fram arbeten och sysselsättning, skriver debattören.

Integration handlar om jobb – inget annat

Göteborgs nya Råd för integration och samhällsgemenskap indikerar att det kan bli lite nya praktikplatser, dans och musik. Men integration handlar bara om jobb, skriver Dalibor Eminefendic.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje gång jag läser om nya integrationsprojekt, senaste i artikeln ”Uppdrag integration” i GP (8/9), känner jag mig som en ful tatuering på Sveriges axel inför en laserbehandling.

Nu börjar integrationssatsningarna igen. Jag hoppas verkligen att man inte ska baka kakor, laga exotiska maträtter, som man har gjort i alla år och kallat det integrationsarbete. Sammansättningen av det nya Rådet för integration och samhällsgemenskap i Göteborg indikerar att det kan bli lite praktikplatser med gräsklippning och snöröjning på fastighetsfirmor och mycket dans och musik. Men det har vi redan sett.

Jag hoppas att det nya rådet har förstått problemet och tar sin roll på allvar: Att integration i det svenska samhället i stort sett är beroende av en positiv inställning och god vilja hos alla invånare i Sverige och att man måste arbeta parallellt med integrationsfrågor; med invandrare som inte har integrerat sig i det svenska samhället och med svenskar som inte har integrerat sig i det nya Europa.

Integrationsfrågor har de senaste 15 åren bollats mellan fem departement, men integrationspolitiken bör ligga under finansdepartementet med Anders Borg som finans- och integrationsminister – eftersom invandring handlar om ekonomi. Invandring handlar även om tillväxt.

Någon måste omvandla integrations- och invandringsfrågor till siffror. Någon måste berätta för svenska medborgare, svenskar och invandrare, hur det ligger till. Någon måste berätta att Europa fram till 2050 behöver 1,5 miljoner invandrare per år, alltså 60 miljoner nya invånare, för att behålla balansen mellan dem som arbetar och dem som inte arbetar. Annars går vi alla i konkurs.

Någon måste berätta att varje år utvandrar cirka 37 000 personer från Sverige, svenskar och invandrare. Från 1990 till 2010 utvandrade 750 000 personer, vilket innebär att under 20 år hade Sveriges population minskat nästan lika mycket som Malmös och Göteborgs befolkning tillsammans om det inte hade kommit 1,4 miljoner utlänningar, av dem 523 320 flyktingar. (Födelseöverskottet har legat på i genomsnitt 12 000 personer per år).

Detta är problemet

Just där ligger problemet. Sverige tar emot flyktingar för att uppfylla arbetsmarknadens framtida behov och placerar de nya svenskarna på ett blindspår. Vi som kommer från Balkan har bokstavlig erfarenhet av blindspår i våra länder där folk, interna flyktingar eller bostadslösa, placeras i gamla tågvagnar på blindspåren vid järnvägsstationerna. Folk bor i vagnarna i åratal och ser hur tågen och livet passerar alldeles bredvid dem. Sveriges blindspår är Hammarkullen, Hjällbo, Rinkeby, Fittja och Rosengård.

Därför är det viktigt att det nya integrationsorådet och alla framtida integrationstråd förstår att integration handlar bara om jobb, ingenting annat. Man kan dansa, baka kakor och klottra på ”legala graffitiväggar” hur mycket man vill, men om rådet vill bli uppfattat som trovärdigt av människor från blindspåren måste man inrikta alla insatser på att ta fram arbeten och sysselsättning. Därför saknar jag i Rådet för integration och samhällsgemenskap representanter från alla kommunala bolag, som bör dela stadens ansvar för integration och flera andra företag som kan erbjuda arbetsmarknadsorienterad utbildning och jobb.

Tillväxt finns inte utan människor. Sverige och Europa har inte de demografiska musklerna att klara sin framtid utan invandring. Alternativet är att om 20 år konstatera att till exempel Malmö blivit en spökstad utan människor där bara vindarna från Öresund viner genom tomma, tysta, stilla gator och torg.

Dalibor Eminefendic

tidigare journalist och nyhetsankare på bosnisk radio och public service TV samt på Sveriges Radios invandrarredaktion. I dag anställd som integrationssamordnare i Kungsbacka kommun.

Bild - 2

I Rådet för integration och samhällsgemenskap ingår bl a:

Lars Bäckström landshövding, Marika Palmdahl Göteborgs interreligiösa råd, Roger Gustafsson IFK Göteborg, Helga Valdemarsdottir Angereds boxningsklubb, Katarina Ahlqvist vd Gårdstensbostäder AB, Bengt Gustafsson vd Stena Fastighets AB, Johan Trouvé vd Västsvenska Handelskammaren, Arefeh Behbakht kulturprojektledare debattör, Rasoul Nejadmehr musiker mångkulturkonsulent, Ove Sernhede professor i sociologi GU, Lars Lilled verksamhetschef Social resursförvaltning

Mest läst