Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Inspiration från naturen gav Göteborgspris

Naturen gav Janine Benyus och Pavan Sukhdev nycklar som kan ge nya lösningar för ett hållbarare samhälle. På torsdagen tar de båda forskarna emot Göteborgspriset på en miljon kronor för sitt arbete.

Sedan 2000 har Göteborgs Stad i samarbete med Västra Götalandsregionen och tretton företag delat ut pris för att uppmuntra en hållbarare utveckling.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I år var temat "Naturens tjänster och sinnrika lösningar", vilket handlar om att inspireras av och försöka dra nytta av de många smarta metoder naturen själv använder sig av.

- Jag är omgiven av genialitet. Evolutionen designar genom att utveckla alla tänkbara möjligheter och sedan pröva dem genom den extremt hårda sållningsprocess som kallas överlevnad, säger Janine Benyus.

Hon är en pionjär inom det som kallas biomimik, som just låter sig inspireras av naturen och dess konstruktioner och material och finner sätt att låta dem gagna människan.

Benyus får Göteborgspriset med motiveringen att "hon har en unik förmåga att lyfta fokus, från oro för miljöförstöringen, till att låta naturens skönhet uppmuntra till innovativt tänkande och handling".

Priset på en miljon kronor delar hon med Pavan Sukhdev. Han prisas för att ha väckt många beslutsfattares intresse genom att "vidga fokus från att enbart titta på ekosystemens monetära värden till att också visa dess mer svårfångade estetiska, andliga, kulturella och rekreativa värden".

På torsdagen mottar de priset under en ceremoni på Lindholmens konferenscenter. De båda deltar också i ett seminarium som försöker ge svar på frågan hur vi kan skapa förändring genom inspiration från naturen.

.

Tidigare pristagare:

2012 Biddle och Söderberg
2011 Kofi Annan och Tigray Project i Etiopien
2010 Ken Sherman och Randal Arauz
2009 Anna Kajumulo Tibaijuka, Enrique Peñalosa och Sören Hermansen
2008 Theo Colborn, Margot Wallström och Jan Ahlbom och Ulf Duus
2007 Al Gore
2006 Takeshi Uchiyamada, Takehisa Yaegashi och Yuichi Fujii
2005 The Maraba Cooperative Abahuzamugambi i Rwanda
2004 Joan Bavaria och Tessa Tennant
2003 Hans Eek och Wolfgang Feist
2002 Gro Harlem Brundtland
2001 Miljömärkningsorganisationerna FSC och KRAV
2000 Geoffrey Ballard

www.gothenburgaward.com

Mest läst