Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Insekter föredrar ekologiskt

  En studie gjord i Skåne visar att fler jordgubbsblommorna på ekologiska gårdar blev bättre pollinerade än på konventionella gårdar.

  Ekologisk odling verkar gynna inte bara biologiskt mångfald utan även själva funktionerna i ekosystemet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det beskedet kommer från Lunds universitet. I ett pressmeddelande berättar man om en studie utförd på jordgubbsplantor på tolv gårdar runtom i Skåne.

  Forskningen visade på en stor skillnad i pollineringen på de KRAV-märkta gårdarna, där varken bekämpningsmedel eller oorganiskt gödselmedel används, jämfört med de konventionella gårdarna. På de KRAV-märkta gårdarna blev 45 procent av jordgubbsblommorna fullt pollinerade. På de konventionella gårdarna var motsvarande siffra 17 procent.

  – Resultatet visar att pollinationstjänsten gynnas av ekologiska odlingsmetoder, vilket är en viktig faktor vid utvecklingen av ett hållbart jordbruk, säger Georg Andersson, doktorand i miljövetenskap, Lunds universitet.

  Forskningen visar även att de positiva effekterna av ekologisk odling, till exempel en kvantitets- och kvalitetshöjning av bären, blir påtagliga redan inom 2-4 år efter att gården KRAV-märkts.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.