Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Insats mot partnervåld otillräcklig

Regeringens satsning mot relationsvåld döms ut av berörda organisationer. Mest kritiseras bristen på konkreta förslag.

Helena Berggren trakasserades i flera år och hon är kritisk till hur våldsutsatta bemöts av samhället.

– Kvinnors och barns rädsla tas inte på allvar. Man bortförklarar deras berättelser med att det är påhittat. Det finns för lite övergripande ansvar och då blir det ingens ansvar, säger Helena Berggren.

– I dag kan det komma helt motstridiga uppgifter från polis, socialtjänst och domstolar.

Under flera år utsatte hennes sambo henne för tung psykisk terror.

– Det kunde vara 15–20 telefonsamtal om dagen, ett enormt kontrollbehov och hot hela tiden. "Jag ska slå dig sönder och samman. Jag ska göra det till min livsuppgift att förstöra ditt liv."

Till slut separerade hon från mannen, men trakasserierna fortsatte långt efter det och en period levde hon med skyddad identitet.

Olika aktörer

Varje år dödas i snitt 17 kvinnor av män som de har en nära relation med. Tusentals kvinnor och män misshandlas i relationer. Tydliga tecken på att samhället inte klarar av att hantera partnervåldet, enligt regeringen som nu tillsätter en nationell samordnare mot våld i nära relationer. Samtidigt får Socialstyrelsen 13 miljoner kronor för att hitta effektiva metoder för dem som utövar våldet.

– Många olika aktörer på många olika nivåer har ansvar för den här typen av brottslighet. Bemötande och stöd är väldigt ojämnt. Nu vill vi få ihop det, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Det handlar även om barnmisshandel och hedersvåld, påpekar nationella samordnaren, Stockholms länspolismästare Carin Götblad.

– Det är hög tid att vi är modigare på det här området. Vi har inte råd att ta otillbörlig hänsyn till kultur och religion, säger Götblad.

Löser inte allt

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks) hade dock hoppats på något mer radikalt.

– Blev det inte mer än såhär, känner jag och många med mig ute i landet. Att kalla det här för kraftsamling är att ta i, säger ordförande Angela Beusang.

– Inga konkreta åtgärder för kvinnors och barns skydd presenterades och där känner jag en väldig besvikelse.

Även föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime är kritisk.

– Varje satsning mot hedersvåld är viktig för att rädda liv. Men det är naivt att tro att det här kommer att lösa alla problem, säger ordförande Sara Mohammad.

Helena Berggren är dock positiv till regeringens satsning, även om det finns mer att önska.

– Äntligen har man insett att det krävs en samsyn kring de utsatta kvinnorna och barnen.

Mellan 1990–2004 dödades i genomsnitt 17 kvinnor per år av en man de hade en nära relation med.

I de flesta fall hade kvinnan tidigare haft kontakt med sjukvård, socialtjänst eller polis.

I fjol anmäldes drygt 12 000 brott där kvinnor misshandlats av en närstående och 3 000 brott där män misshandlats av en närstående. Mörkertalet är stort.

Ungefär en procent av kvinnorna och en halv procent av männen svarar i den nationella trygghetsundersökningen att de drabbats av olika former av våld i nära relationer.

Unga och fattiga kvinnor samt ensamstående föräldrar är extra utsatta.

Källa: Regeringen (TT)

Mest läst