Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Insändare: Bussen nära krossa barnvagnen

Västtrafiks buss kör om personbilen och med någon decimeter undviker att krossa barnvagnen. Insändarskribenten Hans är mycket kritisk mot bussarnas framfart i Göteborg.

I dag såg jag åter igen en av Västtrafiks bussar bära sig åt på ett sätt som strider mot alla trafikregler. På Aschebergsgatan finns ett övergångsställe över Aschebergsgatan, vid butiken Färgkällan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En personbil stannar för att släppa fram en kvinna med en barnvagn och börjar gå över övergångsstället. Jag sitter i min bil på andra sidan och skriker högt när jag ser en av Västtrafiks bussar i spårvagnsfilen i hög fart kör om personbilen och med någon decimeter undviker att krossa barnvagnen. Kvinnan rycker tillbaks barnvagnen och springer över till andra sidan gatan när bussen susat förbi. Jag parkerar, går ur och pratar med henne. Hon vara alldeles chockad och stammade med tårar i ögonen. Hon frågar mig om inte också bussarna måste stanna vid övergångsställe. Jag var ursinnig över denna otroliga nonchalans och avsaknad av respekt för andras liv.

Men det är inte första gången, jag ser ofta liknande händelser. En buss körde mot rött ljus för några dagar sedan Södra vägen/Engelbrektsgatan och krockade nästan med en personbil som tvärbromsade. Bussar som nästan aldrig stannar vid övergångsställen för att släppa fram fotgängare. Bussförarna vid Västtrafik tycks tro att de har företräde i alla situationer. Man korsar filer som man vill, heldraget eller ej.

Bussarnas framfart runt Polhemsplatsen och Centralen utgör exempelvis en ständig trafikfara där man far fram och tillbaks över filerna precis som det passar, utan respekt eller omtanke om övriga billister. Bussfilen i Nya Allén är avsedd för att bussarna skall kunna svänga söderut på Södra vägen. Trots att filen anger detta med en tydlig pil kör bussarna i alla fall rakt fram vilket utgör en direkt trafikfara.

På Avenyn kör bussarna i hög fart utan den minsta hänsyn till fotgängare som försöker – med fara för eget liv – ta sig över denna motorled som för övrigt till större delen helt saknar övergångsställen.

Västtrafik och stadens trafikansvariga måste ta tag i det här innan det händer något bedrövligt.

/Hans

Känner du igen händelsen, har du varit med om något liknande.
Hör av dig till GP.
Mejl: [email protected]
Sms: 720 10
Tipstelefon: 031-17 20 10031-17 20 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.