Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
annie100

Inlägg om ungdomar i Nordstan - succé på nätet

Fältarbetaren Annies inlägg om ungdomar i Nordstan har delats närmare 6000 gånger på Facebook - på två dagar. Inlägget skrev hon efter att hon tröttnat på rasistiska inlägg i sitt Facebookflöde.

I tisdags skrev fältarbetaren Annie Billingsdal ett inlägg där hon ifrågasatte spridningen av ett, enligt henne, rasistisk inlägg på Facebook. Inlägget handlade om en man som blivit "utsatt av unga personer med utländsk bakgrund i Nordstan" - i inlägget beskrivs Nordstan som en farlig plats där man löper "stor risk för att bli rånad av personer som pratar mycket dålig svenska eller knagglig engelska". Annie Billingsdal arbetar uppsökande bland ungdomar i centrala Göteborg och besöker Nordstan flera kvällar i veckan. Hon håller inte med om den bild av ungdomarna som målas upp utan menar att bilden av ungdomarna blir skev när bara negativa inlägg delas. Så här skriver hon i sitt Facebookinlägg:

"En man skriver på Facebook om att han varit i Nordstan och blivit utsatt av unga personer med utländsk bakgrund. Inlägget delas flitigt och bland flera av mina bekanta. Till er som delat, hur kommer det sig att ni väljer att lyssna på denna person när ni har en person (mig) i ert nätverk som arbetar med ungdomarna i Nordstan åtta timmar om dagen fem dagar i veckan? Ni delar aldrig det jag skriver om dessa ungdomar, vad beror det på?"

Även om Annie anser att Nordstan är en riskmiljö för ungdomar att vistas i vill hon belysa de positiva sidor som finns också.

Hon fortsätter:

"När jag jobbade i Nordstan i helgen (var där ca 7 timmar per kväll) stod jag bland annat och pratade med 10 grabbar tätt runt mig, alla pratade stapplande svenska. Klockan var närmare 21:30 och Nordstan var nästan tomt på folk. Ungdomarna (15-19 år) som omringat mig lutade sig fram och visade filmer på sina telefoner. Filmer där en bagare bakade bakverk från Syrien och Palestina. Killarna hade varit och köpt frukt och skulle snart hem för att göra fruktsallad, någon skulle hem och spela tv-spel, en annan skulle hem och sova, han brukar lägga sig tidigt så han orkar upp till träningen. När vi skulle gå tyckte killarna det var tråkigt. Helst hade de velat att vi skulle stanna en stund till så de kunde fortsätta träna sin svenska och samtidigt visa nostalgiska klipp från sina hemländer, nästa klipp var en kycklingrätt med ris som ska vändas upp och ned. När vi skulle gå tog en av grabbarna upp äpplen och bananer ur en påse. Han stoppade varsamt ner frukten i våra fickor då han ville bjuda på det. Jag gick därifrån med en varm känsla i magen. Vi skulle på rast men jag längtade redan tillbaka till Nordstan så jag kunde få fortsätta alla samtal med dessa härliga ungdomar."

Läs även: "Kära barn, tappa inte hoppet om Sverige!"

GP har tidigare berättat att polisen vill begränsa öppettiderna i Nordstan. Affärscentrumet beskrevs då som en fritidsgård utan vuxna och en samlingsplats för unga som begår brott.

– Jag kan förstå om man tycker att det känns otryggt med stora grupper av ungdomar. Men under mina tre år som jag arbetat i Nordstan har jag aldrig känt mig hotad av ungdomar.

Hon menar att bilden av Nordstan inte är svart eller vit.

– Jag är väl medveten om att polisen har jättemycket att göra i Nordstan och att det pågår mycket kriminalitet. Men det finns två sidor av Nordstan - det finns många positiva delar också.

Hon beskriver bland annat köpcentrumet som en plats där ungdomar samlas för att träffa vänner.

– Många nyanlända söker sig dit för att träffa kompisar. De tränar även på att prata svenska - en del säger att de lär sig mer svenska där än i skolan.

Flera av de ungdomar som Annie och hennes kollegor arbetar med känner sig trygga när de kan samlas i Nordstan på kvällarna.

– Det är klart det finns en trygghet i att de kan samlas på en plats där det finns vakter, fältarbetare och andra vuxna som de kan ta kontakt med.

Nu hoppas Annie att hennes inlägg fortsätter spridas på sociala medier och kan göra fler uppmärksamma på den bild hon har av de ungdomar hon möter.

– Nordstan är en plats där alla ska vara välkomna och jag tycker det ska fortsätta vara så, säger Annie.

Läs även: Unga lever på gatan mitt i stan

Mest läst