Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ingrid Segerstedt Wiberg avliden

Göteborgsprofilen och fredskämpen Ingrid Segerstedt Wiberg har avlidit.

Enligt en närstående till familjen avled Ingrid Segerstedt Wiberg på ett sjukhem i Göteborg på fredagsmorgonen. Ingrid Segerstedt Wiberg skulle fyllt 99 år i juni.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ingrid Segerstedt Wiberg föddes i Lund den 18 juni 1911. Hennes pappa var religionsforskaren och publicisten, professorn Torgny Segerstedt, känd för sitt gisslande av nazismen. Familjen flyttade till Stockholm när Ingrid var ett par år, därefter till Göteborg, pappan blev 1917 huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning.

Ingrid Segerstedt blev vuxen mellan krigen och tidigt engagerad. Redan på 30-talet, när Hitler var i färd med att förbereda krig, var hon med och bildade en barnkommitté för judiska barn som kom till Sverige, ett barnhem inrättades på Viktoriagatan. Hon hade uppdrag för olika flyktingorganisationer.

Åren efter kriget arbetade hon som flyktingkurator. Hon skrev gärna och blev redaktionssekreterare för tidskriften Världshorisont 1949, sedermera ansvarig utgivare. Hon arbetade för GT 1949-55, kom till Göteborgs-Posten 1955, var andreredaktör där åren 1969-76.

En av Ingrid Segerstedt Wibergs livstrådar var engagemanget för FN. Hon var ordförande i Svenska FN-förbundet, ledamot i svenska kommittén vid FN:s miljökonferens, FN-delegat och ledamot av svenska Unicef-kommittén. En förlängning av FN-arbetet var ordförandeskapet i Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet och arbetet med de nordiska frågorna.

Men hon har var också politiskt engagerad. Åren 1958-1970 satt hon i riksdagen för folkpartiet. Hon väckte direkt uppmärksamhet genom sin vägran att ta emot tillägg i samband med lönehöjningar. Hon ansåg att riksdagsmän bör föregå med gott exempel i kampen mot inflationen och inte ha löner som är ouppnåeliga för den stora allmänheten.

Att kombinera yrkesliv med familj var en självklarhet. Ingrid Segerstedt gifte sig 1934 med Anders Wiberg. Äktenskapet varade i nästan femtio år, Anders avled 1982. De fick en son och tog under kriget emot en liten flicka som sin egen dotter.

Mest läst