Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Som vanligt väntas vi shoppa rejält i jul.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inget tycks hota nytt julrekord

Varken flyktingkrisen eller talet om en bostadsbubbla ser ut att hindra julhandeln från att nå en ny rekordnivå i år. Men om det milda vädret består så lär vissa handlare missgynnas.
-Uteblir snön, då kan det vara tufft, inte minst för skor, kläder och sport och fritid, säger Lena Larsson, vd för handelns analysföretag HUI Research.

HUI räknar med att detaljhandeln i december i år kommer att omsätta 75 miljarder kronor, hela fem procent mer än i fjol. Merförsäljningen jämfört med årets övriga månader - en indikation på hur mycket som läggs på julklappar och julmat - beräknas till 16 miljarder kronor, eller cirka 1 700 kronor per person.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Ser lovande ut"

Sedan 1991 har decemberhandeln bara minskat tre gånger. Att den väntas öka relativt mycket i år beror på den starka svenska ekonomin, de rekordlåga räntorna och hushållens optimism om den egna ekonomin, enligt HUI.

-Det här ser lovande ut, konstaterar Lena Larsson.

Hon tror inte att den pågående flyktingkrisen kommer att få svenskarna att hålla tillbaka med konsumtionen.

-Jag tror att man kommer fortsätta att ge pengar till välgörenhet, men jag tror också att man kommer att prioritera julen för egen del. Julen är den viktigaste högtiden för oss svenskar. Jag tror inte alls att det här är motsägelsefullt.

Möbler vinnarbransch

Det är sällanköpsvaruhandeln som väntas öka mest i jul, och det är möbel-, järn- och bygghandel som med ökningar på omkring åtta procent blir de allra största vinnarbranscherna, spår HUI. Dessa gynnas av rusningen efter rot-tjänster inför årsskiftet, då subventionsgraden sänks.

-Det ger en extra skjuts, säger Lena Larsson.

Guldsmeds- och skohandeln ser ut att bli julens förlorare med ökningar strax över nollstrecket.