Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inget snack – det här vinner Juniorkronorna

En enkel fråga: Hur kan JVM vara så stort? Svaret: Här finns oskulden kvar.

Det känns tomt. Öde. Som när alla fyrverkerier redan exploderat på nyårsafton. Nästan en känsla av ... va, fanns det verkligen inte mer?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Var försvann adrenalinet? Varför ler ingen? Det är en stund när till och med bröderna Karlsson från Lerum känns lugna, sansade och matta i svaren.

Så säger forwarden Erik Karlsson plötsligt de förklarande orden:

"Vi har inte vunnit nåt än."

Det stämmer förstås.

Juniorkronorna är obesegrat i Malmö – men har finalen kvar. Ett grisigt Ryssland är besegrat, utan att Sverige spelat särskilt bra inför 11 725 galna fans i Malmö Arena.

Och den direktsända kärleksaffären mellan det svenska folket och Juniorkronorna fortsätter på söndagskvällen i SVT: En helt nordisk final, dessutom – då Karri Kivis spelande Finland chockat Kanada i den andra semin.

VÄRLDENS ALLRA roligaste hockeyturnering har lockat över 100 000 åskådare till Skåne, miljontals till tv-apparaterna runt landet. Och det är klart att det blir så – när det inte är en bortskämd publik i slips som ska lockas med bjudsprit till arenan.

Biljetter från 100 spänn, klockrent – och ett sätt att fånga den unga publiken.

Runt 11 000 i snitt på alla Sveriges matcher, fantastiska siffror i en svensk juniorturnering. Och det som lockar är oskulden. Spelare som inte hunnit bli medietränade, spelare som inte alltid har alla trista och defensiva instruktioner i skallen, spelare som kör full fart framåt – men en teknik som den äldre generationen i många fall saknar.

Jag älskar JVM – men kommer aldrig att kalla turneringen störst.

Det är förstås OS.

JAG HANN FÖRRESTEN bara bli orolig en gång i semifinalen. Det var när svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg började göra diving-gesten för varenda utvisning som domarna blåste på hans spelare.

Det kändes som om fokus tappades, som om matchen var på väg ur händerna.

Det var bara en otäck känsla – för Sverige är bäst i den här turneringen.

TILL SIST: 6–1. Så blir det. Finland är nöjt efter storskrällen mot Kanada och kan aldrig hota. Och Frölunda får hem fem heta guldmedaljörer som vill in i A-laget.

Det tror jag Roger Rönnberg är rätt nöjd med, efter ytterligare en SHL-förlust ...

HISS!

Festen. JVM i Malmö har allt som VM i Globen inte hade. Charm, publik och låga biljettpriser.

DISS!

Det ryska uppträdandet. Att börja slåss när matchen är slut – och förlorad – kanske passar i KHL. Inte i juniorhockey ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.