Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Webb-Erieye
En diktatur som fängslar sina medborgare och utför krigsbrott bör inte få tillgång till svenskt försvarsmateriel.

Inget radarsystem till Arabemiraten

Sverige bör inte exportera försvarsmateriel till en diktatur i väpnad konflikt med ett grannland.

Saab tillkännagav i november förra året att man fått in en beställning på radarsystemet Erieye från Förenade Arabemiraten. Affären, som värderas upp till 10, 5 miljarder kronor, har med all rätta väckt kritik. ”Förenade Arabemiraten uppfyller nästan samtliga punkter där vi bör vara restriktiva eller säga nej” säger Stig Henriksson (V), ledamot i Exportkontrollrådet, till Sveriges Radio (17/1).

Erieye har förvisso inte ett direkt våldsverkande syfte. Radarsystemet monteras på flygplan och kan upptäcka flera mål i luften, bland annat helikoptrar eller mindre båtar som är ute till havs.

Men det är ändå en fråga om försvarsmateriel. Riktlinjerna för export av krigsmateriel säger bland annat att export inte bör tillåtas till stater där det förekommer ”omfattande och grova kränkningar” av de mänskliga rättigheterna. Tillstånd av export ska inte heller ges om staten i fråga befinner sig i en väpnad konflikt med en annan stat.

Riktlinjerna är tydliga. Och lika tydlig är Förenade Arabemiratens systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar skarp kritik mot regimens förtryck av civilbefolkningen. Landets diffusa antiterrorlagar ger regimen motiv att tysta kritiker med anklagelser om hot mot den nationella säkerheten. Säkerhetstjänsten torterar politiska fångar. Inlägg på sociala medier som kan uppfattas som kritik mot landets shejker och makthavare kan leda till fängelse eller utvisning. I maj 2015 dömdes en medborgare till tio års fängelse för att regimen ansåg att han förnedrat landets institutioner på nätet.

När det gäller kvinnors rättigheter är Förenade Arabemiraten lika ofritt som sina grannländer. Här kan män få skilja sig när de vill, men kvinnor måste gå till domstol. Enligt lagen måste kvinnan lyda sin man, vägrar hon får mannen bruka våld. Ja, så länge misshandeln då inte överskrider de gränser som är satta av sharia-lagstiftningen.

Förenade Arabemiraten befinner sig dessutom i en väpnad konflikt. Tillsammans med Saudiarabien och ett flertal andra arabiska stater, är Förenade Arabemiraten involverat i det jemenitiska inbördeskriget. De militära operationerna har som mål att stoppa de shiitiska huthirebellerna och därmed säkra ett sunnitiskt styre i Jemen. Människorättsgruppen Amnesty har kartlagt hur den Saudiledda koalitionen medvetet flygbombar allmänna platser så som marknader, skolor och moskéer. FN har varnat för krigsbrott. Deras rapporter visar att 86 procent av alla dödade eller skadade, omkring 5200 människor, mellan januari och juli 2015 var civila. Att en Saudiledd koalition skulle sakna respekt för civila liv kommer nog inte som en överraskning.

Inspektionen för strategiska produkter ska bedöma om Saab ska få exportera sitt radarsystem till Förenade Arabemiraten. Det måste stå klart för myndigheten att en diktatur vars styrande shejker fängslar sina medborgare och utför krigsbrott med sina koalitionspartners inte bör få tillgång till svenskt försvarsmateriel.

Mest läst