Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Inget Mauritz Kaffe i Saluhallen

  Nej, Mauritz Kaffe kommer inte att återuppstå och flytta in i Stora Saluhallen när den öppnar i december. Det finns inga lediga lokaler.

  Inför höstens dramatiska nedläggning av den legendariska kaffebaren Mauritz Kaffe på Fredsgatan, föddes ett försiktigt hopp hos kaféets långa rad av kunder om att kaffebaren skulle kunna flytta in i Saluhallen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  "Vi håller på och förhandlar om att flytta in i Saluhallen. Miljön och läget skulle passa oss jättebra", sade ägaren Tord Wetter till GP i augusti.

  - Vad jag sa var att jag och Saluhallen hade samtalet och att båda parter tycker att det vore väldigt trevligt. Men Saluhallen är liten och fastighetsägaren Higab har inte haft något att erbjuda, och vi har väntat. Men det har inte blivit något konkret, säger han.

  Från Higab bekräftar man att det inte kommer att finnas något Mauritz Kaffe, när Saluhallen slår upp sina portar i december, efter den nästa årslånga renoveringen.

  - Så som det ser ut just nu kommer Mauritz inte att flytta in. Vi har haft en förutsättningslös diskussion med dem om en etablering, men vi har inte kommit fram till något hyresavtal. En förutsättning är att vi har en lokal till dem, och just nu finns det inga lediga lokaler, säger Johan Carlsson, förvaltningschef på Higab.

  Och det är sällan det blir lediga lokaler i Saluhallen. Higab får flera förfrågningar från intressenter per månad, men i snitt kanske det handlar om en enstaka ny hyresgäst per år som flyttar in.

  Så vad har då Tord Wetter för framtida planer för Mauritz Kaffe?

  - Vi har räddat en del av företaget, den som sysslar med den gamla grundhanteringen – råkaffeförsäljning. Och det gör vi nu dels på nätet och dels via Indiska te-. och kaffemagasinet på Korsgatan, och det har gått riktigt bra.

  Men några planer på att åter öppna ett kafé finns inte den närmaste tiden.

  - Jag har tittat på många lokaler, men de lokaler vi behöver ska också tåla tillverkning. Vi har rostat vårt kaffe och bakat vårt bröd, och de flesta lokaler vi tittat på har inte ventilation till det. Dessutom så är det många andra faktorer som ska stämma. Det ska vara någorlunda läge och det ska vara en fastighetsägare som är intresserad. Och så får det inte vara för dyrt. Vi har varit nära några gånger, men så har det fallit på något och så har vi dragit oss ur, säger Tord Wetter.

  Just nu är han mest glad över att nästan alla i personalen har fått nya jobb, och att handeln med råkaffe som pågått sedan 1800-talet kunnat fortsätta.

  - Men den fina handel och mötesplatsen som fanns på Fredgatan har ju raderats ut. Och det är inte mer att göra åt det.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.