Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

ekeroth2.jpg

"Inget jag är stolt över"

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth tar timeout efter rasistbråket.

-Det som hände är inget jag är stolt över, säger han till TT. -Det ser extremt illa ut, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Nya filmklipp från som Expressen publicerade i dag visar hur SD-männen Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling beväpnar sig med metallrör efter att ha varit i bråk med en kraftigt berusad man. Filmen visar också hur Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran.

I morse meddelade Sverigedemokraterna TT att Kent Ekeroth på eget initiativ tar timeout från uppdraget som partiets rättspolitiske talesperson.

I en intervju med TT förklarar Ekeroth hur han ser på den ödesdigra kvällen och sin politiska framtid.

-Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger Ekeroth till TT. -Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över.

Ekeroth förklarar att han filmade eftersom han tidigare hade utsatts för både hot och våld och att han ville kunna visa vad sverigedemokrater kan utsättas för.

Han säger också att han plockade upp järnröret för att han kände sig hotad av den berusade personen som uppgett sig vara grovt kriminell.

-Vi vet inte ifall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret några sekunder och sedan släpper jag det, säger Ekeroth. -Skulle det varit i dag hade jag gjort ett annat val. Jag hade fortsatt springa ifrån honom.

TT: Vad hade du tänkt göra med metallröret?

-Antagligen skulle jag inte ha gjort någonting. Jag höll det bara några sekunder och sedan sprang jag iväg. Ibland försöker man agera lite tuffare än vad man är när man är i pressade situationer.

TT: Skulle du kunna slå med ett metallrör mot en människa?

-Nej, det är det jag inte tror. Det var därför jag höll i det några sekunder och beslöt att vi springer i stället, säger Ekeroth.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar Ekeroths timeout så här:

-Det är tveksamt om han i det läge han befinner sig i kan företräda partiets politik på ett bra sätt.

Åkesson uppger att man under timeouten ska fundera över om Ekeroth kan företräda partiet framöver.

På frågan om vad han tycker om att SD-riksdagsledamöter kan ses på film med metallrör i handen på stan svarar han:

-Det är klart att det ser extremt illa ut. Att över huvud taget hamna i den här situationen är illa. -Jag tycker att den här historien är en annan sak än den vi hanterade i går. Här finns inga uppenbara politiska överträdelser i den här filmen. Att man beter sig olämpligt vid ett enskilt tillfälle är en annan sak, säger Åkesson. -Vi tänker inte ta några beslut i affekt.

Ekeroth vill själv inte gå in på om han tror att han kan sitta kvar i riksdagen.

Hans samtliga engagemang inom ramen " för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan", skriver SD. Hur det därefter blir är oklart.

Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo, tror inte att Ekeroths timeout kommer att få de senaste dagarnas händelser att blekna ur väljarnas minnen.

-Det är en rättspolitisk talesman som springer runt i Stockholm med metallrör.

Kent Ekeroth har även tidigare varit en omdiskuterad person inom Sverigedemokraterna.

-Han är väldigt frispråkig. Om det verkligen ska vara nolltolerans borde partiet agerat mot Kent Ekeroth tidigare, säger Daniel Poohl.

Pontus Mattsson, politisk journalist vid Sveriges Radio och författare till en bok om Sverigedemokraterna, säger att frågan om hur Expressen fått tag i filmklippet kan ge upphov till slitningar inom partiet.

-Utgångsgissningen är att någon inom partiet har läckt. De närmast filmen vet vilka som haft tillgång till den, och kan sannolikt gissa sig till vem som kan ha gjort det. Vare sig misstankarna är sanna eller inte skapar det ett klimat av misstro.

På sistone har grupperingar uppkommit inom partiet, bland annat på grund av att ungdomsförbundet gått i polemik med partistyrelsen, enligt Pontus Mattsson.

Ungdomsförbundet kritiserar nu också öppet Åkessons beslut i går att frånta Erik Almqvist hans politiska uppdrag. I en debattartikel skriver ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne att ledningen viker sig för ett mediedrev.

Gustav Kasselstrand tycker att Erik Almqvist är en "exceptionellt duktig politiker" och att det knappast gynnar SD långsiktigt att peta honom.

-Jag tycker att Erik Almqvists djupa ånger och uppriktiga ursäkt skulle kunna vara tillräckligt, säger Kasselstrand.

Rent principiellt tycker han att det är rätt att ha en hård linje mot personer som yttrar sig negativt för partiet.

-Men om den linjen leder till att partiets ekonomiskpolitiske talesperson sparkas från sin post och uppmanas lämna sin riksdagsplats, då finns det anledning att se över det här. Det var nog inte syftet med policyn, säger Kasselstrand, som tycker att kraftiga reprimander är bättre än uteslutningar av partimedlemmar. -Jag tycker det är djupt beklagligt att vi inte kan stå enade kring detta, säger Åkesson.

Kasselstrand vill inte uttala sig om Kent Ekeroth just nu.

Även på andra håll får Almqvist och Ekeroth stöd. På den SD-vänliga sajten Avpixlat fanns vid lunchtid 700 kommentarer kring Almqvistaffären. Flera signaturer har namn med fornnordiska drag.

"Hellre metallrör än språkrör", skriver någon.

En vanlig uppfattning är att politiskt korrekta medier ägnar sig åt ett drev mot SD. "Mediaattackerna på SD... liknar bödelns hån av den garrotterades klagorop. Nu får vi en rejäl lektion av hur PK-maffian samarbetar och fortsätter skära i de sår de själva orsakat", lyder en kommentar.

Jimmie Åkesson själv har inte uttalat sig i dag. Filmen ska enligt flera medier ha varit känd av partitoppen. Åkesson och partisekreterare Björn Söder kände till hela innehållet i filmen, skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter, med hänvisning till en icke namngiven källa nära partiledningen.

Jimmie Åkesson förnekade i går att han sett hela filmen.

Fakta: Kent Ekeroth

Riksdagsmannen Kent Ekeroth är 31 år, sitter i justitieutskottet och är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Han blev tidigt omskriven då han 2006 sparkades från ett jobb på Sveriges ambassad i Israel. Ambassadören motiverade beslutet med att Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i Sverigedemokraterna (som då inte var riksdagsparti), och dels med åsikter som han uttryckt i olika debattinlägg.

Tidigare i år kom det fram att justitieutskottets tjänstemän mildrat en text om handlingsplan mot extremism av Ekeroth eftersom det fanns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Mest läst