Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Inget farligt föremål hittat efter bombhot

På fredagsmorgonen mottogs ett bombhot mot ett flygplan som var på väg från London till Stockholm. Flyget tvingades nödlanda på Landvetter flygplats och bombpatrull kallades till platsen.

Polisen evakuerade flygplanet strax innan elvatiden på fredagsförmiddagen efter hot på sociala medier som var riktat mot just det planet.

Ett varningslarm skickades från flygledningen när flygplanet fortfarande var i luften. Det vidarebefordrades sedan till polisen och räddningstjänsten.
– Vi är på ett varningslarm från Landvetter. Planet har landat, men vi vet ännu inte vad som har hänt. Vi är kvar där tills vi har rätt ut vad problemet är, säger Anders Lundblad, stabschef räddningstjänsten.

Se också: TV: Flygtrafiken igång igen

Polisen kunde senare bekräfta att det rörde sig som ett bombhot, det var GT som först rapporterade om den uppgiften. Polisen ville inte gå in på detaljer kring vad hotet innebar.

Olof Ohlsson som var på plats på Landvetter berättar att ingen information gick ut från högtalarsystemet.
– Om man inte gått in och läst på nätet, hade man inte fått veta något, säger han.

Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia, berättade att planet kom från London. Det var ursprungligen på väg till Arlanda, men fick i stället nödlanda på Landvetter.
– Det står nu parkerat en bit bort och polisen har utrymt planet, så passagerarna är inte kvar, säger hon.

Hon hade dock ingen information om när hotet mottogs.
– Men jag kan bekräfta att det stoppat all trafik till och från Landvetter som en konsekvens av det här.

Swedavia kunde vid elvatiden meddela att trafiken på Landvetter var igång igen.
– Vi har fått besked nu från Landvetter att flygtrafiken är igång igen. Polisen var ju på plats och man evakuerade planet tidigare och alla resenärerna togs om hand och fördes in i byggnaden. Nu har polisens bedömning gjort att vi kan sätta igång trafiken igen, presschef Swedavia till TT.

Sent på förmiddagen var polisens bombtekniker på plats för att inleda en tekniskundersökning, men uppträdde med viss varsamhet. Strax innan tretiden hade polisen avslutat den tekniska undersökningen. Inget farligt föremål hittades.

Bagaget kommer att undersökas och tas in i terminalen. Tills det är klart måste passagerarna gå igenom en ny säkerhetskontroll innan de till slut kan få åka iväg till den ursprungliga destinationen, Arlanda. Passagerarna vänta i flygplansbyggnaden där de identifieras och registreras för att eventuellt kunna höras i ett senare läge om behov anses finnas.

Planet som bomhotades hade 72 personer ombord, varav 5 tillhörde besättningen. En förundersökning om bombhotet har nu inletts. Ärendet utreds av Utredningsjouren i Göteborg.
– Av det skälet att vi har en pågående förundersökning så har vi ingen möjlighet att gå in och diskutera detaljer. Vi vill ju gärna få fram en gärningsman, och då får vi behålla detaljerna för oss själva, säger Stefan Gustafsson, till TT.

Är du på plats? Vet du mer? Hör av dig till GP på 72010.

Mest läst