Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  På Känsö råder tillträdesförbud på grund av militär verksamhet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ingen statlig rätt till Känsö

  Känsö i Göteborgs södra skärgård ägs inte av staten, som alla trott i 200 år, utan av invånarna på Brännö.
  Enligt en fastighetsdom i hovrätten har staten i nästan 200 år utnyttjat ön utan avtal eller tillstånd. Brännöborna har nu fått rätten på sin sida - efter en elva år lång juridisk kamp. Det är de som äger ön, inte staten.
  - Man blir chockad. Men nu får vi först avvakta och se om staten driver fallet vidare till Högsta domstolen och sedan får vi ta reda på vad det här innebär för oss. En fråga som måste utredas är tillträdesförbudet på ön, säger Sylve Törnqvist, en av de tre markägare på Brännö som drivit frågan.

  Aldrig statlig lagfart
  Staten har i många år utrett äganderätten till Känsö, som har en unik och byggnadsminnesförklarad karantänstation. Men staten har aldrig kunnat få lagfart till ön eftersom man inte kunnat visa på sin äganderätt. Lantmäteriverket hävdade i en utredning 2003 att staten var ägare, fastighetsdomstolen gick på samma linje men tre Brännöbor överklagade till hovrätten, som nu gett Brännöborna rätt.

  Även Lennart Granström, vice ordförande i Brännö bys samfällighetsförening, är överraskad.
  - Detta hade jag aldrig trott. Jag vet att staten aldrig köpte Känsö, däremot Vinga och några andra öar. Det kan nog vara 300-400 personer som berörs av domen. Det blir mycket jobb att reda ut konsekvenserna, säger han.

  Inget tvivel om äganderätten
  Enligt fastighetsrådet Per Gunnar Andersson råder inget tvivel om att Brännöborna äger ön. Staten har därmed heller ingen fri beslutanderätt över marken på ön.
  - Vi betraktar Brännö samfällighetsförening som representant för ägarna. Inga arrendeavtal finns till exempel för militärens verksamhet.

  För Marinkommando Väst kommer domen som en överraskning. Känsö används för militära övningar och utbildning enligt ett avtal med staten - som juridiskt sett inte äger ön. Tillträdesförbudet på ön är alltså olagligt.
  - Vi måste analysera vilka konsekvenser det här får, säger Ulrika Adolfsson vid Marinkommandot.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.