Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Malin Sjöström med julklappskassar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen större köpfrihet

På affärsgatorna i Göteborg pågick kommersen för fullt hela lördagen – och få hade hört talas om Köpfria dagen. - Men det är vettigt med en sådan dag, tycker Malin Sjöström, lärare från Hammarö i Värmland.

Med händerna fulla med kassar med julklappar till barnen hejdade GP Malin Sjöström i Brunnsparken på lördagseftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Köpfria dagen? Nej, jag är inte härifrån. Men jo, jag är miljöombud på min skola och det är viktigt att tänka på miljön och resurserna.

Efter en egen köptimma på stan var hon på väg att träffa man och barn för att fortsätta till Liseberg.

Nätverket Klimax lokalavdelning i Göteborg hade tidigt på lördagsmorgonen varit runt och klistrat avspärrningsband framför butiksentréer och satt upp affischer med en text som inleddes: "Stängt på grund av klimatförändringar. Köpfria dagen 28/11. Nyttja dagen till att i stället för att konsumera, fundera på hur vår konsumtion påverkar oss och vår planet. Produktionen, slit- och släng-samhället och den ständiga konsumtionen tär på jordens resurser."

En skylt satt på lördagseftermiddagen kvar vid Kompassen, men hade inte noterats av Helen Jansson, butikschef för Boomerang i Kompassen.

- Nej, de stora dörrarna var frånskjutna när jag öppnade klockan 10.

Hon märkte inget av minskad köpvilja.

- Inte över huvud taget. Men en kund påpekade att det är köpfria dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.