Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Ingen rättighet att supa sig full"

  Förslaget om alkoholstopp på krogen klockan 02 engagerar, upprör och glädjer.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I nuläget får flera uteställen i Göteborg servera alkohol till klockan fem på morgonen. Polisen vill sätta stopp vid tretiden. Kommunens utredare vill helst gå ännu längre - han vill förbjuda alkoholservering efter klockan två på natten.

  Det har utlöst en vild debatt i kommentarsfältet på Gp.se.

  Många emot förslaget

  Vissa gillar idén. Ett alkoholstopp skulle kunna minska slagsmål och annan brottslighet i staden på nätterna, skriver många.

  "Det finns faktiskt nyktra människor som också vill göra anspråk på stan, men inte vågar gå ut på kvällen", skriver signaturen TWT.

  Men de flesta som kommenterat är emot förslaget.

  Vissa varnar för att svartklubbar skulle komma att ta vid när klockan slagit två. En del menar att förslaget är förmynderi.

  Fel med kollektiv bestraffning

  "Så länge folk tar konsekvensen av sitt handlande själv, utan att förvänta sig hjälp från samhällets dyrbara resurser när det skiter sig med misshandel och liknande så tycker jag mycket väl att folk skall få bestämma själva när det är slutkrökat", skriver en person som kallar sig J L.

  Andra festglada typer i kommentarsfältet menar att de inte ska straffas för att vissa missköter sig.

  "Jag älskar att festa till 05! Det gör många andra också! Det vi är trötta på är idioten som söker att slåss", skriver signaturen Glenn.

  "Krökas alldeles för mycket"

  Ett annat argument mot det föreslagna alkoholstoppet är att det skulle göra Göteborgs centrum mindre attraktivt att besöka.

  "Stoppa allt trams innan vi också lägger ner Göteborg!", skriver Jonas, som menar att problemet inte är alkoholutskänkning under nattens sista timmar, utan att det i stället är brist på patrullerande poliser som gör staden osäker.

  En grupp av debattörer på Gp.se påpekar att många människor får betala ett högt pris för sin egen eller andras höga alkoholkonsumtion, och tror att ett tidigare säljstopp skulle göra nytta.

  "Det är ingen mänsklig rättighet att supa sig full i offentliga miljöer efter klockan 02. Det krökas alldeles för mycket i Sverige idag, och alldeles för många får betala ett högt pris för detta! Begränsa alkoholen!", skriver Ola.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.