Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen ny påve i dag

Svart rök bolmade i kväll ut från skorstenen på Sixtinska kapellet. Ingen ny påve i dag alltså. Men i morgon väntar nya omröstningar.

Portarna till Sixtinska kapellet stängdes kvart i sex och kvart i åtta vällde den svarta röken ut från Sixtinska kapellet. De 115 kardinalerna kunde inte enas om en ny påve på tisdagskvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men under onsdagen väntar fyra omröstningar.

Samtliga som inte är röstberättigade kardinaler beordrades på latin att i eftermiddags lämna kapellet med orden "Extra Omnes" - "alla ut", skriver Reuters.

Inför omröstningen har störningsutrustning installerats för att förhindra kardinalerna att kommunicera med omvärlden.

"Sista twittret före konklaven: Må vår Fader lyssna och svara med kärlek och nåd på våra böner och offer så vi får ett lyckligt resultat. Gud välsigne!", skrev sydafrikanen Willfried Napier till sina tusentals följare.

Vem som blir den katolska kyrkans överhuvud är klart först när när vit rök stiger från skorstenen på Sixtinska kapellet. Hittills har två kardinaler framstått som favoriter: Milanos ärkebiskop Angelo Scola, 71 år, och Sao Paulos ärkebiskop Odilo Scherer, 63 år.

-Det hela är betydligt mer komplext än den vision om två möjliga kandidater som italiensk press försöker visa upp. Jag skulle vilja säga att det finns fyra eller fem seriösa kandidater, säger Sveriges ambassadör vid Heliga stolen (Vatikanen) Ulla Gudmundson till TT. -Men det är svårt att överblicka och även göra en bedömning av hur lång tid det kommer att ta. För att veta det så måste man ha insyn i spelet och veta något om vad som kan vara uppgjort på förhand, säger Gudmundson.

Lyckas kardinalerna inte enas under onsdagen, fortsätter den hemliga proceduren med fyra omröstningar per dag - två på förmiddagen, två på eftermiddagen - till fredag.

-Är ingen ny påve vald då, tar man en paus för reflektion under en dag, berättar Fredrik Emanuelson, biskopsvikarie i Stockholms katolska stift, till TT.

Sedan fortsätter omröstningarna. Har ingen kardinal fått nödvändig majoritet (77 röster), kommer svart rök ur kapellets skorsten när kardinalerna bränner sina röstsedlar.

De senaste tio konklaverna har pågått i mellan två och fem dagar och krävt upp till 14 omröstningar för att välja en påve. 2005 valdes Joseph Ratzinger till påve Benedictus XVI efter fyra omröstningar under två dagar.

Den tyskfödde 85-åringen överraskade världen när han i februari meddelade att han skulle avgå inom två veckor. Han angav hög ålder och kroppslig svaghet som skäl till det mycket ovanliga avgångsbeslutet.

-Min personliga konspirationsteori är att det länge var planerat att Benedictus skulle avgå. Och då tror jag att någon afrikan ligger jättebra till, för det vore ett strategiskt val för katolska kyrkan, säger författaren och påveexperten Göran Hägg som tror på Peter Turkson från Ghana som ny påve.

TT: Vari ligger den strategiska vinsten med en afrikan som påve?

-Den katolska kyrkan går, precis som islam och pingstvännerna, oerhört framåt i Afrika där befolkningarna växer. En satsning på Afrika skulle vara mycket offensiv, precis som när man 1978 satsade på Johannes Paulus II som bidrog till att välta östblocket över ända.