Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ingen logik i Duells argument

  Samtidigt som Folkpartiet rasar mot de rödgrönas hantering av skolan i Göteborg skriver Lennart Duell (FP) att vi ska behålla stadsdelsnämnderna. Folkpartiet vill ju inrätta en central skolnämnd för frågorna gällande skolan. Om skolfrågorna centraliseras så finns inte mycket kvar att hantera av stadsdelsnämnderna, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman, Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vi förstår inte riktigt heller vad Duell baserar sin oro på om att det skulle bli dyrare att ha centrala förvaltningar. Skribenten gissar att det skulle kosta en eller två kronor på skatten att återgå till centrala nämnder och jätteförvaltningar. Finns det belägg för det påståendet?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I dag finns 10 stadsdelsnämnder som utför likvärdiga arbetsuppgifter. Ur ett konsolideringsperspektiv är erfarenheten att det blir mer kostnadseffektivt att utföra en uppgift på ett ställe. Till exempel behövs en chef i stället för tio, färre lokaler, med mera.

  Klarar inte hålla budget

  Duell skriver också att stadsdelarna varit duktiga på att hålla budget. Vi föredrar att titta på nuläget och då stämmer det inte riktigt med den senaste rapporteringen, då de går back 157 miljoner kronor.

  Att se fördelningsmodellen som en kanal, enbart med syftet att lotsa ut pengar utan kontroll är inget vi anser vara optimalt. Fördelningsmodellen ska ligga till grund för den service som stadsdelen förväntas ge tillbaka till medborgarna. När denna inte fungerar så blir det underskott. Detta ska justeras med nedskärningar som inte passerar kommunfullmäktige.

  Avslutningsvis klämmer Duell till med att en 100-procentig likabehandling inte är möjlig. Det förstår nog vem som helst men allt är bättre än nuvarande situation.

  Det primära är att vi uppnår samma kvalitet till alla i Göteborg och det lyckas man inte genom dagens organisation. Vi vidhåller att det är ett systemfel som bygger på att en underfinansierad budget alltid ska hanteras genom nedskärningar.

  Theo Papaioannou, Vägvalet

  partiledare

  Tom Heyman, Vägvalet

  vice partiledare