Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ingen Juholt-effekt

POLITIK: Någon Juholt-effekt finns inte i dagens GP/Sifo-mätning. Väljarna avstår också från att ge Centerledaren Maud Olofsson någon jubileumsprocent.

Den allvarliga kärnkraftsolyckan i Fukushima kan möjligen spåras i MP:s uppgång, men Sifo:s Toivo Sjörén tvivlar.

Avståndet mellan de rödgröna och alliansen har krympt. Så sent som i februari var avståndet, ungefär som vid valet, eller sex procentenheter. I mars är det bara en dryg procentenhet.

Men, skall man tillägga, ingen av förändringarna i dagens mätning är statistiskt signifikant, alla rörelser ligger inom felmarginalen.

Sverigedemokraterna försvarar väl sitt valresultat (5,7 procent), och ligger en halv procent högre.

Partiet har fått en hel del uppmärksamhet, sedan man varit med och kvaddat regeringens planer i riksdagen ett par gånger.

”Ingenting har hänt”

Värst för regeringen sved sannolikt stoppet nu i mars för fortsatt utförsäljning av en handfull statligt ägda företag.

Beskedet i förra veckan om att i alla fall valberedningen bestämt sig för att Håkan Juholt skall bli ny ledare för Socialdemokraterna avspeglas inte på något sätt i GP/Sifo:s mätning.

– Alla de rörelser vi kunnat registrera under de båda mätveckorna är från den första veckan. Den senaste veckan har ingenting hänt i väljaropinionen, säger Sifo:s Toivo Sjörén.

Politisk kompassriktning

Och det har sin förklaring. All medieuppmärksamhet har handlat om jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckan i Japan. Jordbävningen inträffade dagen efter att Juholt nominerats.

Det blev ingen längre tid i strålkastarljuset för honom.

– Samtidigt kan man säga att de väljare som funderar på att byta partisympatier har väldigt gott om tid på sig – tre och ett halvt år, säger Sjörén.

Det finns alltså tid att syna de nya S-korten väl – blir det fler personförändringar i partitoppen vid nästa veckas extrakongress?

Vilken politisk kompassriktning tar den nya partiledningen?

Ebbar de interna motsättningarna ut nästa helg?

MP kring tio procent

Ännu mer i skuggan har regeringspartierna hamnat. M backar, KD fortsätter dansa på fyraprocentslinan, numera i sällskap med Centern.

Maud Olofsson fick ingen tioårspresent i dagens mätning. Tvärtom, hon har fört sitt parti tillbaka till de låga nivåer det hade när hon tog ordförandeklubban från Lennart Daléus.

I går var det tio år sedan.

Miljöpartiet närmar sig de nivåer partiet hade månaderna före valet, det vill säga kring tio procent.

– Miljöpartiet har ett starkt förtroende i energi- och miljöfrågor, långt utanför de rena väljarsympatisörerna. Det är svårt att sia om vart opinionen tar vägen som följd av kärnkraftsolyckan i Japan. Förblir situationen fortsatt allvarlig, talar all erfarenhet för att MP stärker sin ställning, säger Sjörén.

Han har svårt att se att något parti sitter med dumstruten, om olyckan skulle visa sig vara lika allvarlig som i Tjernobyl 1986.

– Det är väl ingen framträdande politiker, heller inget parti som framstår som hängivna kärnkraftskramare, säger Sjörén.

Mest läst