Ingen hög marginal på sjukvård

ANNONS
|

Läkare och entreprenör - en helt rimlig kombination tycker Jörgen Månsson. Men man måste inte driva eget. Det räcker att inte tillhöra landstinget.

En gång för alla: är Carlanderska ett privat sjukhus?

- I våra stadgar från 1927 står det att vi ska driva både privat och offentlig vård. Vi drivs av en icke-vinstdrivande stiftelse, kommunal dessutom. Många tror att Carlanderska är ett privat sjukhus bara för folk med pengar, men det stämmer inte. Hälften av vår verksamhet är offentlig – en vårdcentral där vem som helst kan lista sig och en rehabmottagning. Utöver det har vi tio samarbetspartners, vårdföretag som hyr in sig här på sjukhuset, som man kan komma till antingen privat eller genom vårdgarantin när landstinget köper vård av oss. Och så har vi en stor del föräkringsbolagspatienter och vissa som kommer och betalar helt privat. Men det är en väldigt liten del.

ANNONS

Hur har ni lyckats öka omsättningen med 40 miljoner på ett år?

- Vi har anställt folk och utökat våra tider: magnetkameran körs fram till 20 på kvällarna och även på lördagar. Vi opererar till 19.30 måndag till torsdag och försöker få in operationer även på fredagar eftersom vårdavdelningen är öppen på lördagar.

Du var chefsläkare på Ambea, Caremas moderbolag, när det stormade som mest kring företaget 2011. Hur var det?

- Väldigt pressande, förstås. Det var äldrevårdsföretaget Carema care som drabbades av mediedrevet, men det spillde över på sjukvårdssidan också. Patienter hade läst om det som var hemskt och undrade vad de hade fått oförrätter. Jag fick en nästan informationsledande post där jag satt och tog emot samtal, informerade och förklarade för folk hur allt hade gått till.

Vad tänker du om skandalen idag?

- Om jag säger Caremaskandalen så är väga blöjor säkert det första du tänker. Vet du, det är faktiskt något man ska göra. Vi ska väga blöjor för att se vilken tjocklek det ska vara och hur ofta ska vi byta. Det är något positivt! Ändå vändes det till något negativt. Jag jobbade en hel del med kvalitetsdelen i Carema. I mätningar som gällde personalnöjdhet, kundnöjdhet och parametrar för hur man bemöter patienter låg vi alltid högre än offentligheten och ofta högre än andra privata vårdgivare. Vi vann alltid alla kvalitetsupphandlingar. Förlåt, men media kan verkligen slakta välfungerande företag.

ANNONS

Hur menar du?

- Det var ett politiskt tema som media ville ha fram, att man ville prata illa om att göra vinster i välfärden. Vi hade säkert våra tillkortakommanden på Koppargården, vi skötte inte det på ett tillfredsställande sätt. Kommunen hade också skött det dåligt, vilket för övrigt inte kom fram, och vi kunde säkert gjort det bättre, men det stod inte i proportion till vilken uppmärksamhet det fick.

Varför upprör frågan om vinster i välfärden så mycket?

- För det första vill jag säga en sak: sjukvård är det ingen hög marginal på. Vill man tjäna pengar ska man inte ge sig in i sjukvård. För det andra: ingen klagar på att man köper en bil med 20 procent marginal, medan det finns en uppfattning om att sjukvård alltid ska gå plus minus noll. Jag har också svårt att förstå varför ett städbolag som städar ett sjukhus får göra marginal medan den som vårdar inte ska få göra det. Sen kan jag plocka upp tanken om att man betalar sjukvården med sin skatt och att den ska hanteras på ett visst sätt. Men jag tycker inte det är det värsta i livet att min skatt går till en liten vinst som kommer tillbaka till samhället genom investeringar, aktier eller konsumtion. Att min skatt däremot används till att ineffektivt slösas bort genom att inte producera effektiv vård, eller kvalitet – det tycker jag är mycket värre. Att pengar förs ut ur landet i räntecykler är en helt annan diskussion som jag inte tycker behöver röra vård specifikt.

ANNONS

Efter Carema jobbade du som chefsläkare på Capio ett år innan du började på Carlanderska. Vad var det som lockade med ett så litet ställe?

- Jag har tjänstgjort inom det offentliga, inom privat sjukvård, i de stora koncernerna, i akademin och drivit egen mottagning. Nu ville jag ha ett större helhetsgrepp om en mindre verksamhet. Carlanderska är perfekt för mig. Det har mixen mellan att vara litet men tillräckligt stort för att jag ska kunna vara entreprenör och hela tiden kunna utveckla verksamheten.

Du är ju läkare i grund och botten. Saknar du inte patienterna?

- Jag har varit läkare hela tiden, några dagar i månaden. Nu blir det ungefär en dag i månaden. Jag gillar direktkontakten med folk och den omedelbara bekräftelsen, jag vill inte släppa kompetensen och så tycker jag det är positivt för chefsrollen att ha en känsla för hur verksamheten fungerar.

Hur har synen på den privata vården förändrats under de 30 år du verkat i den?

- Den har förbättrats väsentligt, bortsett från ett rejält hack i och med Caremaskandalen. I primärvården är det accepterat i de flesta politiska grupper, möjligen bortsett från Vänsterpartiet, att privata vårdcentraler är av god nytta. I Västra Götalandsregionen har vi fått 50 nya vårdcentraler sedan vårdvalet infördes, för samma peng som tidigare. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det ger mer access.

ANNONS
ANNONS