Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen frukt i förskolan

Ingen fruktstund, inget kött och inga teaterbesök under hösten. Så ser det ut för förskolebarn i Askim, Frölunda och Högsbo när stadsdelen måste spara sju miljoner.

- Man blir ju jättearg. Det måste finnas bättre saker att spara in på än detta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ramona Nordberg är förskolepedagog på Barytongatans förskola i Högsbo. Hon och kollegorna har nyligen fått information om att stadsdelen måste spara pengar och att det därför kommer att införas restriktioner på råvaruinköp i skolor och förskolor.

För förskolans del betyder det bland annat, enligt nämndens förslag, att förskolorna måste stoppa inköp av frukt från augusti till 1 november.

- Frukten är viktig för alla barn, dels för vitaminer men också för att fruktstunden är en mysig del av dagen. För de minsta barnen är den helt avgörande för att de ska orka fram till lunch, säger hon.

Andra konsekvenser av åtgärdspaketet är att KULF, de kulturaktiviteter barnen brukar få åka på, nu ställs in. Vanligtvis åker grupperna på teater eller motsvarande aktivitet en gång per termin, men på senare tid har det blivit en gång per år på Barytongatans förskola. Nu riskerar besöken att helt utebli. Kött kan dessutom bli för dyrt att köpa in eftersom stadsdelen har en policy om att allt kött ska vara ekologiskt, vilket ofta är dyrare.

Ramona Nordberg har egna barn som går på en annan förskola i området och med anledning av besparingskraven har hon startat en mejllista för att engagera fler föräldrar i frågan.

- Reaktionerna hittills är starka, folk blir rasande över att det ska sparas in på småsaker hos oss som redan har det skralt, säger hon.

Ingela Twedmark, förskolepedagog och kollega till Ramona Nordberg, anser att politikerna borde ha frågat pedagogerna om möjliga sparområden i stället för att själva göra prioriteringarna. Hennes förslag är att man hade kunnat höja maxtaxan på förskoleavgiften.

- Den har legat på samma nivå sedan 2002, hur många andra kostnader i samhället har gjort det? Jag tror dessutom att alla föräldrar med barn i verksamheten värderar bra pedagogisk verksamhet och bra mat, och därför skulle vara beredda att betala en något högre avgift, säger hon.

Trots att många förskolor i stadsdelen fått besked om vad som gäller i höst säger Yvonne Stolpe, ordförande i den berörda stadsdelsnämnden, att detaljerna inte är färdigdiskuterade ännu.

- Beslutet om besparingar på råvaruinköp är fattat, men vi tycker liksom föräldrarna att det inte känns riktigt bra i magen att skära ner på frukt till de små, alla föräldrar har inte råd att skicka med barnen det varje dag. Men det är inte värre än att vi kan backa på den här punkten, säger hon.

Vad ser ni att man skulle kunna spara in på i stället?

- Besparingarna gäller ju hela utbildningssektorn, det är alltså inte bara förskolan. Först och främst vill vi utvärdera månadsrapporterna för juni, juli och augusti för att se om de är fortsatt negativa när vi närmar oss slutet av sommaren. Därefter får vi göra de prioriteringar som krävs.

Hur ser du på förslaget om att höja maxtaxan?

- Jag har full förståelse för pedagogernas tanke om att höja den eftersom den legat fast under många år. Samtidigt är det en balansgång, det finns naturligtvis också en vits med låga avgifter. Framför allt ligger inte detta hos oss. Vi äger inte frågan om avgiftstak lokalt utan sådana beslut fattas på nationell nivå.

När underskottet i budgeten konstaterades fick stadsdelsnämnden 20 dagar på sig att presentera åtgärdsförslagen. Besparingarna kommer att beröra alla sektorer, såsom äldreomsorg, kultur/fritid och sjukvård. Men enligt Yvonne Stolpe går det inte att säga ännu exakt hur besparingsåtgärderna kommer att utformas under hösten.

För Catrin Karlsson som arbetar i köket på Barytongatans förskola står det dock klart att besparingarna får konsekvenser.

- Situationen innebär att vi inte kan leverera mat som är så bra som vi vill att den ska vara, säger hon.

- Vi hade kunnat komma längre om politikerna frågat oss på golvet hur vi själva ville prioritera. Istället får vi färdiga direktiv om vad som gäller.

Besparingspaketet

Baserat på årets fem första månader har stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo ett underskott på 6,3 miljoner. Prognosen för helåret landar på 7 miljoner.

Utbildningssektorn hade till och med maj ett underskott på 0,3 miljoner, med prognosen -3,5 miljoner vid årets slut.

Stadsdelsnämnden har presenterat förslag på besparingsåtgärder inom ett flertal områden. Inom utbildningssektorn vill nämnden bland annat minska budgeten för råvaruinköp, minska färdtjänsten inom skolan samt ta bort inköpta kulturaktiviteter i förskolan. Man tar också bort samordningsfunktionen för simundervisningen i skolan.

Inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård förslås bland annat inköpsstopp för externa konferenser och förkortade boendeplaceringar.

Kultursektorn, som till skillnad från övriga visar ett överskott för maj månad, lägger sin resterande budget i sparande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.