Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Västtrafik
Arkivbild: Kent Hallgren 

Ingen amnesti för fuskåkare

Det blir ingen amnesti för fuskåkare. Det är styrelseledamöterna i Västtrafik ense om. Men 100-korten kan få ytterligare nådatid.

Kritiken mot Västtrafiks nya biljettsystem, vars sista delar infördes 18 maj, har varit hård. 10 000-tals resenärer har klagat över obegripliga instruktioner, trilskande kortläsare och otaliga feldebiteringar.

Västtrafik beslöt för en månad sedan att skjuta på säljstoppet för de gamla beprövade 100-korten och förlänga giltighetstiden till 31 oktober.

Riksdagsledamoten Eva Flyborg (FP) tyckte att Västtrafik borde fundera över allmän amnesti, inga böter skulle ges under resten av året.

- Ett fullständigt idiotiskt förslag, säger Leif Blomqvist (S), ordförande i Västtrafiks styrelse. Att inte bötfälla fuskåkare vore samma sak som att införa nolltaxa.

- Då skulle Västtrafik gå i konkurs efter en-två månader och styrelsen skulle åtalas för trolöshet mot huvudman.

Johnny Bröndt (M), vice ordförande i Västtrafiks styrelse, är lika kategorisk. Det blir ingen amnesti.

- Definitivt inte, säger han.

Inte heller någon annan i Västtrafiks styrelse verkar anamma Flyborgs förslag. Blomqvist påpekar att Västtrafiks styrelse varit enig i alla beslut som rört det nya biljettsystemet.

De senaste resandestatistiken från Västtrafik visar på en svagt minskat resande hittills i år. Men minskningen var störst i början av året, innan de sista delarna i det nya biljettsystemet introducerades, och resandet har ökat i stadstrafiken i Göteborg där flest resenärer klagat på krånglet.

Dessutom ökar resandet med kontoladdningar på Västtrafikkort medan användningen av 100-kort sjunker.

- Vi har inte förlorat resenärer på grund av det här och vi har inte förlorat intäkter, säger Blomqvist. Men vi har förlorat en hel del goodwill och det är beklagligt.

Västtrafiks styrelse kommer att diskutera en ytterligare förlängning av försäljningen och giltighetstiden för 100-korten med en-två månader.

- Kanske kan vi också införa en tioresorsladdning på Västtrafikkortet, säger Bröndt. Det verkar som om många skulle tycka att det vore bra. Dessutom kan vi kanske utvidga användningen av sms-biljetter till fler kommuner kring Göteborg.

Västtrafiks styrelsemöte inleds på torsdagen och avslutas på fredag eftermiddag.

Mest läst