Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Inga tips om Torslandabrand

Än så länge finns inga ledtrådar om vem som kan ligga bakom branden. Polisen har upprättat en tipstelefon.

Torslandaskolans automatlarm gick 02.22 natten till i lördags. När räddningstjänsten kom dit upptäckte man först inte någon brand. När man gick runt huset, till andra sidan av skolan, såg man den övertända bilen.

Skolbyggnaden var i ett enplanshus. Från början med ett platt tak, täckt av tjärpapp. För att undvika vattenskador hade ett snedtak byggts ovanpå det platta taket.

Branden från bilen gick in i luftspalterna under snedtaket, fick fäste i tjärpappen och tog sig vidare. På envåningshus finns inga krav på brandväggar. Några sådana fanns inte heller i utrymmet under taket.

Trots 40-50 man på plats kom räddningstjänsten snabbt på efterkälken. Skolan gick inte att rädda.

Den fullständiga tekniska undersökningen är inte klar ännu. Polisen har inlett en förundersökning avseende grov mordbrand. Och inrättat en tipstelefon på Hisingen.

- Vi är överraskade att branden var ute i Torslanda. Det har inte varit någonting där den senaste tiden. Om vi förväntat oss något sådant här skulle Hjällbo, Lövgärdet, Backa eller Biskopsgården vara sannolikare, säger Thomas Fuxborg, informatör hos polisen.

Färre bränder i Göteborg

I Sverige har antalet skolbränder ökat. I Göteborg har de minskat.

- Vi har lyckats bryta trenden i Göteborg. Vi är ju det lysande undantaget i landet. I Göteborg med omnejd har vi reducerat skolbränder kraftigt. Det här är ett rejält bakslag, säger Håkan Alexandersson, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten.

En del i det samarbetet mellan polis, räddningstjänst, skolor och försäkringsbolag är att ta stök och klotter i skolorna direkt på uppstuds.

- Skolpersonalen är extra vaksam. Vi vet att det finns ett samband, klotter kan växa till skolbränder. Får vi höra om stök åker vi direkt ut och har lektioner med eleverna. Dessutom har polisen lyckats lagföra många som legat bakom bränder. Det gör att andra ser att det straffar sig.

Årets statistik kommer att visa få bränder – men en hög kostnad.

2005: 445

2006: 505

2007: 439

2008: 513

I Sverige sker ungefär en anlagd skolbrand om dagen. Hälften av alla skolbränder är anlagda. Skolbränderna uppskattas kosta samhället minst 500 miljoner kronor varje år.

Totalt anläggs över 10 000 bränder i Sverige årligen. Minst hälften av dessa är verk av barn och ungdomar under 18 år.

Siffrorna bygger på kommunernas egen rapportering. Siffran för 2009 finns ännu inte framme.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Polisens specialinrättade tipstelefon för Torslandabranden:

031-739 48 04 kl 8-16 måndag-fredag.

För tips under övrig tid ring 114 14.

Mest läst