Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Inga skäl släppa hyrorna helt fria

Vid fri hyressättning i en bristsituation stiger hyran inte till vad bostadskonsumenterna vill betala och vad som är rimligt utan till vad de förmår betala.

Tillåt fri hyressättning så försvinner bostadsbristen, kan det vara så enkelt? Teorin är det i varje fall. Vid brist på en efterfrågad vara stiger priset tills det blir lönsamt att tillverka mer. Då ökar tillgången varpå priset sjunker till en nivå där tillgång och efterfrågan balanserar varandra. Omsatt i praktik fungerar denna teori bäst när konsumenten kan avstå från att köpa. Det gäller inte på bostadsmarknaden - särskilt inte på hyresmarknaden.

Vid fri hyressättning i en bristsituation stiger hyran inte till vad bostadskonsumenterna vill betala och vad som är rimligt utan till vad de förmår betala. Alla måste bo. Att inte bo är inget alternativ. Ändå aktualiseras ständigt fri hyressättning som det huvudsakliga medlet för att råda bot på bostadsbristen – senast av nationalekonomerna Assar Lindbeck i DN och Klas Eklund i Fokus.

Vad som mera sällan diskuteras är att fri hyressättning förutsätter två separata bostadsmarknader. En med fria hyror för dem som kan betala för sig och en subventionerad för människor som inte kan betala marknadspriset för att bo. Så är det i många länder med fri hyressättning – till exempel i Tyskland och Österrike.

Det går knappast att skapa en rimlig hyresnivå på en fri marknad där tillgång och efterfrågan på hyresbostäder balanserar varandra och bostadsbristen är avskaffad. Ett praktiskt bevis på detta är marknaden för bostadsrätter. Efterfrågan är stor, ändå stiger priserna oavbrutet. Fastighetsbolagen bygger inte fler bostadsrätter än de kan sälja till höga priser. De har inget intresse av att skapa det överskott på bostadsrätter som är en förutsättning för en fungerande marknad. Varför skulle de som bygger och förvaltar hyresrätter handla annorlunda?

Av naturliga skäl argumenterar Fastighetsägarna för en friare hyressättning. De har gett Klas Eklund i uppdrag att till sommaren lämna förslag om en bättre fungerande fastighetsmarknad. Förhoppningsvis ägnar han mer tid åt konkurrensfrågor och den snåriga byggprocessen.

Enligt allmännyttans organisation SABO är det 40 procent dyrare att bygga i Sverige jämfört med Finland. Enligt Sveriges byggindustrier har produktionskostnaden för flerbostadshus ökat med 130 procent åren 1998–2011. Att minska produktionskostnaderna är ett bättre sätt att göra det lönsammare att bygga samtidigt som hyresökningarna kan hållas nere. Regeringen har gjort en del, men det fortsatt låga byggandet tyder på att det finns mer att göra.

Hyressättningen i Sverige är inte fri, men den är inte heller reglerad. Det finns en förhandlingsordning som utgår från bruksvärdet med stora hänsyn till läge och standard. Detta samt de kollektiva hyresförhandlingarna är en bra ordning som ger hyresgästerna ett nödvändigt konsumentskydd.

GP 29/10 -13

Mest läst