Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Inga nya Tour de France-vinnare

Resultatlistorna kommer inte att uppdateras i spåren av Lance Armstrong-skandalen. Det beslutade Internationella cykelförbundet (UCI) vid ett möte på fredagen. Det betyder bland annat att det inte blir några nya vinnare i de sju upplagorna av Tour de France där Armstrong nyligen blev av med titlarna på grund av dopning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

UCI uppmanar också alla dopningsfällda cyklister, däribland Armstrong, att betala tillbaka prispengar intjänade mellan 1998 och 2005.

Tidigare har Tour de France-chefen Christian Prudhomme uppgett att Armstrong kan komma att krävas på prispengar efter sina segerår i Frankrike. Enligt AFP handlar det om 2,95 miljoner euro (motsvarande omkring 25 miljoner kronor).

Ulf Näslund, antidopningsansvarig på Svenska cykelförbundet, säger att det var väntat att Armstrongs Tour de France-vinster inte tilldelas någon annan. Framför allt då ingen kan garantera att cyklisterna längre ned i resultatlistan var rena.

-Det är inte heller lika mycket värt att få en seger retroaktivt, flera år i efterhand, konstaterar Näslund.

Om UCI:s krav att Armstrong ska återbetala sina prispengar, säger Näslund:

-I praktiken kan det bli svårt eftersom det inte är bara är vinnaren som får pengar. I proffsstallen anses det vara en lagseger och många andra - som mekaniker och massörer - får del av pengarna.

Nyligen hoppade stora sponsorer av från sina samarbetsavtal med Armstrong, däribland sportutrustningsföretaget Nike.

Mest läst