Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Inga löften från regeringen

Näringsminister Annie Lööf (C) och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kommer till Trollhättan i den här veckan.

- Vi har ännu inte samordnat oss med alla inblandade, så jag vågar inte säga vilken dag vi kommer, säger Lööf till gp.se.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringen kunde under måndagen endast peka på annat än de 1,2 miljarder kronor extra som Arbetsförmedlingen fick i höstbudgeten.

- Det är viktigt att vi först lyssnar av vilka behov och förutsättningar facken, kommunen och regionen har, innan vi diskuterar andra insatser, säger Annie Lööf.

Men ni har väl varit i kontakt med de berörda under lång tid?

- Jo det har vi, men det är först när konkursen är ett faktum som man verkligen kan sätta sig ner och prata om vad som behövs, säger näringsministern.

Du säger att konkursen är ett svårt avbräck?

- Det är en svart dag för Saab och för de anställda. Men också för underleverantörer och deras anställda. Som näringsminister ser jag betydelsen av svensk fordonsindustri, och det här är då ett svårt avbräck, säger hon.

Hur kan regeringen stärka fordonsklustret ytterligare?

- Staten satsar årligen 900 miljoner kronor tillsammans med näringen på fordonsforskningen. Dessutom har regeringen satsat 3 miljarder kronor i riskkapital i Fourier Transform. Den satsningen skall vi se över i början av nästa år, säger Lööf.

Har Riksgälden tillräckliga säkerheter för EIB-lånen?

- Senast i dag har Riksgälden kommunicerat att man har det för de 217 miljoner euro i EIB-lån som svenska staten gått i borgen för, säger Annie Lööf.

Mest läst