Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En Wikileaks-supporter poserar för medierna utanför domstolen i London.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Inga kontakter med USA om Assange"

Det har inte förekommit några kontakter mellan Sverige och USA om möjlig utlämning av Julian Assange till USA, säger utrikesminister Carl Bildt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Svaret är nej, sade Bildt när han tillfrågades av nyhetsbyrån AFP i Belgrad, där han är på besök. -Vi har ett oberoende rättsväsende som agerar självständigt i enlighet med lagen, och inte har kontakter med svenska politiska instanser, tillade han.

I en debattartikel som publicerades på onsdagen i den australiska tidningen The Australian förklarar Wikileaks-grundaren Julian Assange varför sajten gör hemliga dokument tillgängliga för allmänheten.

I artikeln förnekar Assange att han är emot krig.

"Men det finns inget som är mer fel än en regering som ljuger för sitt folk om dessa krig, och sedan ber samma medborgare sätta sina liv och skattepengar på spel för dessa lögner", skriver han.

USA och Australien har felaktigt hävdat att Wikileaks genom sina publiceringar försätter trupper och personal i bland annat Afghanistan i fara, skriver Assange.

"Wikileaks har en fyraårig publiceringshistorik. Under den tiden har vi förändrat hela regeringar, men inte en enda person har, såvitt någon vet, skadats. Men USA har. . . dödat tusentals enbart de senaste månaderna."

Assange nämner inte de svenska våldtäktsanklagelserna i sin artikel. Däremot skriver han om Sverige när han radar upp "skrämmande fakta" som han menar framkommit vid Wikileaks senaste publicering av diplomattelegram.

"Sverige är en hemlig medlem i Nato och döljer underrättelsesamarbete med USA för riksdagen", skriver Assange.

Assange fick på onsdagen stöd från hemmaplan. Australiens utrikesminister lägger skulden för den stora läckan av hemliga dokument på USA.

-Herr Assange är inte själv ansvarig för att 250 000 dokument från USA:s diplomatnätverk har sluppit ut, sade utrikesministern och forne premiärministern Kevin Rudd till Reuters. -Amerikanerna själva är skyldiga till det.

Rudds chef premiärminister Julia Gillard har tidigare kallat Wikileaks publicering "gravt oansvarig". Den australiska regeringen har i sin tur kritiserats hårt av Assange, men Rudd sade att han kommer att få konsulär hjälp som alla andra australiska medborgare.

I en tv-intervju viftade Rudd också bort den beskrivning som amerikanska diplomater givit av honom som premiärminister. I ett dokument som Wikileaks publicerat skriver en diplomat att Rudd har stort kontrollbehov och att han gör många misstag.

-Mitt jobb är att främja Australiens nationella intressen som Australiens utrikesminister. Ärligt talar bryr jag mig inte om sådana saker.