Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ilska och oro i Köln efter massövergreppen

Vad var det som hände på nyårsafton i Köln och varför kunde det hända? Den frågan ställer sig många ännu. Samtidigt ökas säkerheten inför den kommande karnevalen i Köln.

Polischefen Wolfgang Albers har efter nyårsnattens skräckupplevelser i Köln hamnat i blåsväder och i sociala medier krävs öppet hans avgång.

Exakt hur många poliser som deltog insatsen och hur man förändrade sitt arbete till följd av händelserna på plattan vid centralen är fortsatt hemligt.

– Jag får inte kommentera händelseförloppet på något sätt, säger informatören Stefanie Becker från Kölnpolisen till GP.

Polischefen Wolfgang Albers ska först överlämna en rapport till inrikesministern i delstaten Nordrhein-Westfahlen, som utreder händelserna.

Läs också: Vittnen: 1000 män löpte amok – 30 kvinnor sextrakasserade

Det var på nyårsdagen som polisen i Köln meddelade att nyårsnatten hade varit tämligen lugn utan nämnvärda insatser. Det var fel.

Senare har vittnen beskrivit att polisen mycket väl hade observerat att omkring 500 personer samlats på Bahnhofsvorplatz från klockan 21. Det var idel unga män, som drack mycket och sköt fyrverkerier mitt bland alla människor som passerade.

Kölnpolisen uppgav på onsdagen, enligt Süddeutsche Zeitung, att förövarna ska ha haft ursprung i Mellanöstern eller Nordafrika, men att mycket pekar på att det rört sig om organiserade kriminella snarare än asylsökande. Vid 23-tiden hade gruppen vuxit till runt 1 000 personer. Poliser var närvarande, men enligt ögonvittnen lät dessa de unga männen hållas.

Lokaltidningen Kölner Stadtanzeiger har pratat med vittnet Thorsten Schneider, 49.

Han berättade hur han vid 23-tiden vid stationens utgång skiljdes från sin familj av en större grupp unga män. Männen skrek aggressivt och hånskrattade medan de omringade en människa i taget, knuffades, tömde offrens jackfickor och hindrade resenärerna att passera.

Männen tog Thorstens sambo och hans 15-åriga dotter i grenen, försökte stoppa händerna innanför byxorna på dem och kladdade dem på brösten. Först efter en god stund återförenades familjen chockad och skakad.

– Min dotter kom skrikande och gråtande ut ur tumultet. Ingen hjälper till. Ingen polis syns någonstans, säger Schneider.

De tog sig bort från platsen och såg en polisbil i utkanten av plattan.

– Poliserna där sa bara åt oss att lämna plattan så snabbt som möjligt. De var där, men de ingrep inte! Angriparna kunde göra vad de ville.

Nyårsnattens händelser fortsätter oroa stadens befolkning.

– Jag skulle känna mig säkrare om jag hade någonting i väskan att försvara mig med, säger sekreteraren Erika Altmeier, 55, till GP. Hon och hennes kollegor pratar mycket om det som har hänt.

Elisabeth Faßbender är chef för kvinnorådgivningen i Köln. Hon är inte överraskad över övergreppen på nyårsnatten.

– Sådana här attacker förekommer hela tiden, också på offentliga platser. Men omfattningen är ny, och sättet att arbeta i grupp med så många.

Borgmästaren i Köln har sagt att kvinnor kan skydda sig själva, genom att hålla en armlängds avstånd, vilket många reagerat häftigt på.

Kritikerna menar på att det inte kan handla om att kvinnor ska ändra sitt beteende när de utsätts för våld.

Faßbender ger rådet att kvinnor bör ha med sig en visselpipa för att kalla på uppmärksamhet om de blir attackerade. Pepparsprayen är redan slutsåld i affärerna i Köln, tydligen har många känt behov av att skydda sig.

– Men det är ju egentligen rättsstatens plikt att skydda alla medborgare. Också kvinnorna, fortsätter Faßbender. Offentliga platser bör övervakas, mer belysning behövs också på många ställen i Köln, till exempel.

Läs också: Efter övergreppen: Vill ha "uppförandekod" för kvinnor

Vad händer då med den stora karnevalen i Köln, som drar igång på måndag?

– Den kommer att genomföras, men vi arbetar på ett nytt säkerhetskoncept, som tar hänsyn till det inträffande, säger polisen Stephanie Becker. Jag tycker att alla måste överväga om de verkligen vill besöka ett sådant massevenemang. Man vet att det alltid händer saker där. Om man går dit bör man i alla fall hålla ihop i en grupp, se till att ta taxi eller bli hämtad, för att slippa obehagliga överraskningar.

FAKTA: Detta har hänt:

Kring tolvslaget fyrar runt 1 000 alkholpåverkade unga män av fyrverkerier på plattan mellan centralstationen och domkyrkan i Köln.

I smågrupper attackerar och isolerar de kvinnor, tafsar på dem och stjäl deras mobiltelefoner och pengar. 121 polisanmälningar görs senare under natten. De unga männen uppges av polisen komma från Nordafrika eller Mellanöstern.

Samtidigt utspelar sig en liknande scen i Hamburg, där polisen fått in 53 anmälningar från nyårsnatten. I mindre omfattning drabbades även Stuttgart och Düsseldorf av liknande utbrott av övergrepp.

Mest läst