Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
_AI24438

Ilska efter flyktingmöte

Det var mestadels positiva röster som hördes när Redbergskyrkan höll möte om de planerade flyktingboendena i Bagaregården. Efteråt var många upprörda.– Det här var riggat. Jag blir så arg, säger en kvinna.

Göteborgs stad höll under tisdagskvällen ytterligare informationsmöten om de planerade flyktingboendena som föreslagits på tolv platser runt om i Göteborg. I går var det Bagaregårdens tur och på grund av det stora intresset höll kommunen två möten efter varandra.

Redan på det första mötet fylldes kyrkan med plats för 450 personer. Kommunen hade förberett sig och delade ut biljetter till de som köade utanför. De som inte kom in uppmanades att komma tillbaka på nästa möte. Utanför lokalen stod även en man och delade ut exemplar av den högerextrema tidningen Nya Tider. Mötet inleddes senare med en halvtimmes information och följdes sen av en timmes frågestund där en mikrofon skickades runt.

– Tar ni hänsyn till var folk kommer ifrån när ni placerar ut dem? Det finns ju folkgrupper som är osams och krigar mot varandra. Hur tänker ni där? frågade en kvinna.

– Placeringarna av ensamkommande görs alltid utifrån en individuell bedömning. Där ser man över hur bra det boendet är för just den ungdomen, svarade Veronica Morales, verksamhetschef på enheten Integration på Social resursförvaltningen i Göteborg.

Flera hade tekniska frågor om markförhållanden, hur upphandlingar gått till och hur många som skulle bo på varje område. Där svarade Fastighetskontorets Lena Lundblad att man räknar med att varje föreslaget område bör kunna ta emot max 150 boende. I fallet med ensamkommande barn var motsvarande siffra max 60 personer.

En del hade även frågor om säkerheten. En kvinna i publiken som bodde precis vid Ånäsfältet uttryckte en oro för bränder vid asylboenden och hennes egen lägenhet som bara ligger 47 meter bort.

– Vi funderar mycket kring de frågorna. Vi kommer kanske behöva dygnet-runt-bevakning för att säkerställa brandrisken under byggtiden. Vi tar frågan på väldigt stort allvar, svarade Mariette Hilmersson, vd på Förvaltnings AB Framtiden.

Majoriteten av dem som fick ställa frågor verkade positivt inställda till planerna.

– Vi är en ganska stor grupp i Örgryte-Härlanda som startat en grupp och som vill ta emot och välkomna flyktingar. Jag undrar vad stadsdelen kommer ha för stöd och aktiviteter för de som flyttar hit, frågade en kvinna i publiken som även sa att hon var aktiv i gruppen Redberg welcome.

En annan kvinna meddelade att hon hade samlat in tusentals namnunderskrifter från folk i Bagaregården som var positiva till boendena.

Efter en stund hördes dock ett frustrerat sorl i publiken. Flera upplevde att bara de positivt inställda fick komma till tals. Samma oro hade uppmärksammats redan innan mötet.

På Facebook hade bland annat gruppen ”Redberg welcome” uppmanat sina anhängare att komma till Redbergskyrkan redan två timmar innan mötet för att delta i en så kallad ”förfest”. I andra mer kritiska Facebook-grupper tolkades detta som en provokation och som ett sätt att försöka ta åskådarplatserna från kritikerna. Efter mötet var tongångarna liknande.

– Hela det här mötet var regisserat. Det var bara ett spel för gallerierna. Bara de som var positiva fick komma till tals. Det känns för jävligt, sade en man efter mötet.

– Det var tråkigt. Jag fick inte säga vad jag tyckte, sa en kvinna på vägen ut.

En annan kvinna var så upprörd att hon gick fram till Förvaltnings AB Framtidens vd Mariette Hilmersson efter frågestunden.

– Det här var riggat. Inga kritiska frågor fick ställas. Ska det här föreställa demokrati i Göteborg? Jag blir så arg, sade kvinnan innan hon försvann ut från lokalen.

Efteråt svarade Mariette Hilmersson att hon inte höll med.

– Jag tyckte det var ett bra möte med många relevanta frågor. Det märktes att det fanns en frustration bland vissa men överlag tyckte jag att mötet skedde respektfullt, säger Mariette Hilmersson.

– Jag tror att många blev förvånade över att se hur många som engagerar sig för detta. Det märks att det blivit en motreaktion mot de som bara är kritiska, sa Lars Johansson (S), styrelseordförande i Förvaltnings AB Framtiden.

Se mer från - Flyktingboenden i Göteborg
Mest läst