Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Illegala tuppfjädrar i fiskebutik

Ett stort beslag av illegala djungeltuppsnackar har gjorts i en sportfiskebutik i Västerbotten. Fjädrarna från den indiska fågelarten är attraktiva inom flugfiske.

Efter ett anonymt tips från allmänheten gjorde Länsstyrelsen i Västerbotten ett tillslag av 118 djungeltuppsnackar i en sportfiskebutik.

– Det var uppenbart att de var illegalt importerade från Indien för butiksägaren kunde inte visa några import- eller exportdokument, säger Linda Olofsson på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Ärendet är överlämnat till polisen. Ägaren är misstänkt för artskyddsbrott vilket kan leda till böter eller fängelse i upp till två år.

– Jag har aldrig varit med om ett tillslag av den här stora omfattningen. Jag skulle bli förvånad om det inte väcks ett åtal, säger Linda Olofsson.

Efter tillslaget kontrollerades även andra butiker. Det visade sig att en annan fiskebutik hade två tuppnackar som köpts av den misstänkte.

Djungeltuppar lever vilt i Indien. Dess unika fjädrar används främst inom flugfiske. I dag är den utrotningshotad och skyddas därför av artskyddsförordningen.

På grund av detta är det endast lagligt att sälja fjädrar från odlade djungeltuppar.

Mest läst