Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nu kan man köpa lördagsgodis i hela världen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ikea tar svenskt smågodis ut i världen

Nu kan man mumsa på lakrits och annat smågodis utomlands på Ikea. Men alla jublar inte: - Om vi ska exportera något från Sverige så skall vi inte ta lördagsgodiset, säger näringsfysiologen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Sverige är känt utomlands för mycket, som Björn Borg, Volvo, Abba - och Ikea. Ikea har varuhus i 47 länder och säljer numera inte bara bokhyllor och värmeljus. Nu har företaget även börjat exportera svenskt smågodis till såväl Sydkorea som Italien och Kuwait.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sist ut i världen att få ta del av våra smaker som lakrits, sura karameller och punschpraliner är USA, med undantag för bland annat New York, Los Angeles och Chicago, som redan nu kan hitta svenskt smågodis i möbelvaruhuset.

Att ta vårt smågodis ut i världen tycker näringsfysiolog Ingrid Larsson på Sahlgrenska Universitetssjukhus är en dålig idé:

– Om vi skall exportera något från Sverige så skall vi inte ta lördagsgodiset, säger hon. Sverige toppar listan när det gäller godisätandet.

Varför vill Ikea ta lördagsgodiset ut i världen?

– Tanken är att förmedla svenska smaker utomlands. Vi vill att våra kunder får uppleva något nytt, säger Ylva Magnusson kommunikationschef på Ikea Food Services. Och vi gillar tänket att man unnar sig godsaker en gång i veckan, därav namnet Lördagsgodis.

Men enligt Ingrid Larsson är traditionen med att äta godis bara på lördagar redan överspelad.

– Vi har inte ens lördagsgodis längre i landet, många barn och vuxna äter godis måndag till söndag. Både barn och vuxna äter alldeles för mycket godis. Om jag kunde bestämma något på Ikea skulle jag be dem tänka om.

Gillar man vårt godis utanför Sverige?

– Ja, det gör de, som lakrits är okänt utomlands och de tycker smaken är spännande och kombinationen lakrits och jordgubbe gillas, säger Ylva Magnusson.

Är det samma storlek på godispåsarna överallt i världen?

– Det är samma storlek i alla länder.