Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ikea ordnar bröllop på nätet

  Möbler, köttbullar ...och nu vigslar. Ikea lanserar en sajt där svenskar kan gifta sig i vackra miljöer på nätet.

  Från början var tanken att tjänsten i första hand skulle locka giftassugna människor utomlands. Men kunderna behöver inte vara bosatta utanför landets gränser för att vigas via sajten Bröllop online.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det gälla alla som vill fira kärleken, oavsett var de bor, säger pressansvarig Anna Pilkrona Godden, Ikea.

  Så här går det till. För att vigseln ska bli bindande enligt Skatteverkets regler måste vigselförrättare, brudpar och två vittnen befinna sig på samma fysiska plats.

  Allt filmas med webbkamera. Sällskapet kan välja mellan olika vigsel- och festmiljöer som skapas digitalt. Gästerna, som befinner sig någon annanstans, kan följa bröllopet i realtid via videolänk. Och vice versa.

  Tjänsten går också att använda för personer som enbart vill förnya sina bröllopslöften utan att det blir juridiskt bindande.

  - Vi vill inspirera människor till nya sätt att gifta sig. Men det går lika bra fira någon annat som exempelvis födelsedagar, säger Anna Pilkrona Godden.

  Svenska kyrkan har inga synpunkter på att nätvigslar nu ingår Ikeas sortiment.

  - Folk får göra som de vill. Vi ser däremot vigseln som en rit eller ceremoni där ensamståendet övergår till ansvar för varandra. Och det gör man tillsammans med släkt och vänner i samma miljö, säger domprost Karin Burstrand, Göteborg domkyrkoförsamlingen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.