Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ikea Bäckebol dränerar Kållered

  Det går utför för butikerna i Kållered. Sedan Ikea öppnade i Bäckebol för ett år sedan har flera av butikerna i Eken center stängt. K-center har tappat en femtedel av sina besökare.
  K-center är den galleria som ligger närmast Ikea, med 25 olika butiker. Bo Hagman är förvaltare för centret och menar att hela Kållereds köpstad har förlorat i lönsamhet i år.
  - Det är en allmän trend. Det beror väldigt mycket på att Ikea har etablerat sig i Bäckebol.
  Han räknar med att K-center har tappat mellan 15 och 20 procent av sina kunder. De butiker som lever på spontanköp drabbas värst, som snabbmatsrestauranger och godiskiosker. Men ännu har ingen butik tvingats stänga.
  I närliggande Eken center ser det värre ut. De flesta butikslokalerna på övervåningen står tomma. Göfab tian har stängt. JC har flyttat. Johanssons skor stänger vid årsskiftet.
  Samuel Boström ansvarar för fastigheten, som ägs av Centerplan Nordic AB. Han berättar att flera butiker har flyttat ur centret till andra lägen.
  - Vi har känt att det är mindre kunder i butikerna, det säger våra hyresgäster också. Exakt hur mycket mindre kan jag inte säga.
  Väldigt många tomma lokaler
  Inne i klädbutiken Wilma Clothing står Veronika Gustafsson, butiksansvarig. Hon har märkt en stor skillnad.
  - När Bäckebol öppnade blev det mindre att göra. Eken center ligger ju lite off, det är inte ett så attraktivt köpcenter i sig. Och det är väldigt mycket tomma lokaler, många har flyttat.
  Klädbutiken har många stamkunder och det är tack vare dem hon kan fortsätta. Men spontanbesökarna som brukade trilla in på lördagar och söndagar kommer inte på samma sätt längre.
  Lena Fredén äger butiken Saker & sånt. Hon påverkas också av Ikeas nyetablering, lika mycket nu som vid varuhusöppnandet i Bäckebol.
  - Kunderna har minskat. Det är inte bra för centret att mindre och mindre folk kommer. Det är svårt när butiker stänger och vi ska betala samma hyra, man ligger ju i ett köpcenter för att det ska dra folk.
  Svårt att få svar från Ikea
  Hur det har gått för själva Ikeavaruhuset i Kållered är svårare att få reda på.
  Eva Stål, pressansvarig på Ikea Sverige, vill inte uttala sig om resultatet för enskilda varuhus. Men hon säger sig vara nöjd med utvecklingen.
  - Öppningen av ett andra varuhus i Göteborg har gått enligt den plan som vi hade. Det har gått som vi tänkte oss för båda varuhusen.
  Eva Stål menar att en gräns går inne i staden, människor som bor i södra Göteborg åker till Kållered och de andra till Bäckebol. Även om hon medger att nyhetens behag kan ha lockat även sydgöteborgare till Bäckebolsvaruhuset till en början.
  - Men det landar lite, man hittar sitt hemvaruhus.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.