Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ika Nord 14/1

Hallänningen Ika Nord gjorde på 80-talet tv-programmet Ika i rutan. I dag är hon vampyr och gillar att hänga på Pustervik.

Hej, vad gör du?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag regisserar. Eller, det låter pretentiöst, jag arbetar fram en föreställning med Teater Fenix och Östgötamusikens blåsarkvintett. Det är en historia om en flyktingflicka. Östgötamusiken har en fantasifull ledning som tycker att man ska göra musik live för barn.

Hur ser helgen ut?

- På söndag vet jag att vi repeterar föreställningen Hur långt når Alfons. Vi ska repetera in en skådespelare till, så vi kan spela hela tiden. Målet är att spela hela tiden! Och sprida goda vibrationer.

Vad är charmen med mim?

- Det är att även om jag är ensam så behöver jag inte begränsa mig till att vara människa, eller att vara kvinna. Jag kan gestalta en epok, en idé, ett objekt. Det är hur stort som helst. Och man kan göra det på egen hand.

Finns Åke kvar? (Det skelett som Ika valsade runt med i tv-programmet Ika i rutan.)

- Jajamän! Han gör comeback i höst i föreställningen Baletto Skeletto.

Du är från Halmstad. Vad tycker du om stan i dag ?

- Jag är där mestadels på sommarhalvåret. Jag är väldigt förälskad i den stranden, det är den enda natur jag trivs i. Där kan man inte trilla. Jag snubblar och bryter mig bland barr och sten. Jag gav upp redan i 6-årsåldern, jag är i naturen oerhört klumpig!

Vad har du för relation till Göteborg?

- Jag har en intensivt kärleksfull relation till Göteborg. Jag har haft förmånen att jobba mycket med Musik i väst och regissören Helena Rung. Jag längtar efter nästa tillfälle att drabba samman med hennes fantasifulla själ. Och att få gå på Solrosen varje dag. Där trivs jag, har varit där mycket ända sedan 80-talet.

Förutom Solrosen, har du något mer favoritställe?

- Pustervik, det är ett tillhåll för fria själar.

Du jobbade tidigare en del internationellt, gör du det fortfarande?

- Nej. Jag har två barn, jag är där jag är. Det är också därför det blir mycket regiarbete.

Men om du är iväg, är du en person som får hemlängtan?

- Nej. Man får ju ha sitt hem i sig på nåt sätt. Jag minns när jag gjorde en turné och bara bodde på Scandic-hotell på 80-talet. Alla rum såg exakt likadana ut. Jag fick en sjal av en väninna som jag hällde över en lampa, så att ljuset blev sådär rosa-blommigt. Man får ha nåt som gör att man känner sig hemma.

Vad ville du bli när du var liten?

- Ungefär det jag är nu! Jag har haft en mycket målmedveten strävan sedan treårsåldern. Jag siktade först lite mer på akrobatik möjligen, men jag begåvades med hela 1,72 i längd. Det blir svårt att gruppera kroppen då. Men jag lärde mig gå på lina.

Vilka jobb har du haft?

- Hemsamarit, stått i blomsterhandel, garderobiär och undervisat i språk.

Vad lärde du dig på de jobben?

- Att jag inte passar i de yrkena.

Vad är den värsta "killern" vad gäller kreativiteten?

- Dålig musik. Musik som jag tycker är tråkig och fördummande. Musik för mig är det högsta, det som kan göra en outhärdlig situation dräglig. Jag drog ut en visdomstand, och min underbara tandläkare lät mig välja musik. När tanden släppte sjöng Bob Marley Everything's gonna be allright.

Vad ger kreativiteten en kick då?

- Bra musik!

Vad lyssnar du på mycket just nu?

- Jag är i alla fall ingen allätare. Jag förstår mig inte på de som säger att de är allätare. Jag lyssnar mycket på Bob Dylan just nu.

Är det en ny eller nygammal förälskelse?

- Nygammal. Det som håller, det håller.

Du spelade Virginia i filmen Låt den rätte komma in. Vad tycker du om vampyrer?

- Alla sagoväsen symboliserar sidor eller svagheter hos människor, det tycker jag är intressant. Jag hänger väl inte på nån vampyrtrend, men jag har alltid känt intresse för det slaget av romantiskt utanförskap och olyckligt öde.

Ska du göra mer film?

- Ifall någon ber mig. Inspelningen var otroligt fantastisk och spännande. De upplevelser Virginia går igenom är väldigt tunga. Men det var otroligt tryggt att jobba med Tomas Alfredson som har sådan människokärlek och kunskap.

Vem är din bästa vän?

- Det är min man.

Kommer du titta på handbolls-VM?

- Nej, det kommer jag inte göra. Jag jobbar väldigt mycket. Är det fotbolls-VM kan jag njuta av att se kroppsrörelserna. Se hur folk hanterar motgångar. Jag tycker om konståkning väldigt mycket. Både om de trillar och om de lyckas, just att se hur de hanterar det.

Bild - 2
Mest läst