Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Smedbergmessi

IFK–profilen ställs mot Messi: Fått storstryk varje gång

Natten till måndag lottades gruppspelet i Copa America. Bolivia, där IFK Göteborgs Martin Smedberg–Dalence är startspelare, ställs mot världens bäste spelare 2015 – Lionel Messi och hans Argentina. – Vi fick den tuffaste gruppen, säger Smedberg–Dalence till GP.

Copa America avgörs denna sommar i USA. Mästerskapet är ett jubileum som firar att Copa America har funnits i 100 år. Favoriterna Brasilien och Argentina hamnade i grupp B respektive D när gruppspelet lottades natten till måndag. I Argentinas grupp återfinns, förutom Chile och Panama, Bolivia, troligtvis med Martin Smedberg–Dalence i laget.

– Vi fick den tuffaste gruppen man kunde ha fått. Argentina och Chile är mardrömsmotståndare. Det blir tufft att möta några av de bästa spelarna i världen. Man hade önskat att bara få ett av lagen. Men jag tror vi har alla möjligheter att slå Panama och sedan ställa till med en skräll mot Chile eller Argentina. Vi siktar på att göra om fjolårets bedrift, säger han.

Blåvittyttern, som hoppade in i cuppremiären mot Degerfors, ser fram emot mästerskapet, som för första gången hålls utanför Sydamerika. 2015 var han med och förde hemlandet Bolivia till kvartsfinal. En stor framgång för landet som inte spelat VM sedan 1994.

– Copa America passar mig bra och ännu bättre är att det spelas i USA och inte i de sydamerikanska höjderna. Jag visade förra turneringen att Copa America passar mig, säger Smedberg–Dalence.

Vilken kontakt har du med förbundskaptenen Julio César Badivieso?

– De följer mig och vi har bra kontakt.

Närmast väntar VM–kval mot Argentina och Colombia. Det blir en förvarning på vad som komma skall under sommarens mästerskap.

– Jag har mött Argentina tre gånger och fått storstryk varje gång.

Ger mästerskapet dig extra motivation inför sommaren?

– Det motiverar mig att slåss ännu mer för speltid. Jag vet hur stort det är och jag vill spela såna matcher. Om chansen kommer skulle det vara otroligt kul för min del. Men då gäller det först och främst att levererar i IFK. Det verkar bli ett roligt år för mig personligen med många inspirerande matcher.

Att Copa America hålls i USA ger svensk-bolivianen extra fina vibbar.

– Det är ett land man vill besöka och att få spela där blir häftigt. Jag kan bara tänka på VM 1994 och vilken stor fest det var. Det bådar gott, säger han.

Bolivia är ett av den amerikanska kontinentens fattigaste länder. Situationen för befolkning menar 31–åringen bidrar till hans vilja att göra ett bra mästerskap.

– Jag vill kunna sätta mitt land på fotbollskartan och göra folket glada igen. Jag har själv suttit och lidit hemma när landslaget har spelat. När jag har varit i Bolivia ser man att folket fortfarande har det tufft. De kommer och tittar på landslaget fast de inte har några pengar. De är för dem man spelar, säger han.

Mest läst