Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IFK plockar 8-åringar till sin elitsatsning

Samtidigt som Roger Gustafsson säger att IFK Göteborg är nöjda med akademin, väljer klubben nu att förändra hela verksamheten för att närma sig sin målsättning. Änglagården går ner i åldrarna med sin elitsatsning och börjar med intagningar av spelare från att de är 8 år.

För att få upp fler spelare till A-laget från den egna akademin förändrar IFK Göteborg nu verksamheten och elitsatsar tidigare. Klubben går ifrån systemet att barn/föräldrar anmäler sig och kommer i stället att erbjuda spelare att gå in i Änglagårdens verksamhet. De uttagningarna kommer att göras från 8-årsåldern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag vill påpeka att vi söker de spelare som har den största viljan, det största intresset. Det är jättebra om de är duktiga fotbollsspelare i unga år också, men det behöver de inte vara. Om vi hittar de som har det här riktigt stora intresset och ger dem bästa möjliga förutsättningar med anläggning, tränare, kompisar och riktigt bra fotbollsträning och stimulerande matcher – då tror vi att vi stimulerar intresset och att det är fler av dem som kommer att behålla sitt intresse.

Hur vet man vilka som har störst intresse?

– Man ser det ganska tydligt, men sedan är det klart att det ska vara över tid, och det är lite svårare att veta. Men då utökar vi vår öppna verksamhet och ur den försöker vi se vilka spelare som har det här extra stora intresset. Som liksom springer hela träningen, det glöder om skorna…

Men han som springer mest när han är 8 år, hur mycket intresse visar han när han är 16 år?

– Det vet du ju inte. Därför är det extra noggrant att försöka hitta det här, inte normalintresset, utan det extra, extra, extra, extra.

IFK kommer dessutom att utöka samarbetet med andra klubbar i regionen – med inbjudningsträningar för spelare och ledare – för att på sikt få ett större urval, så att sannolikheten för att fler når hela vägen till elitnivå ökar.

– Klart man kan välja att vi tar in väldigt många själva, typ Brommapojkarna-modell eller Sävehof-modell, men det har vi inte tänkt oss. Utan vi ser att det är jätteviktigt att de här mindre föreningarna finns kvar i stadsdelar och i orter runt om Göteborg, så att spelarna har en klubb där de bor, att vi inte dödar de klubbarna. Sedan kan det i slutändan bli att någon vill komma över till oss – okej, då tittar vi om det är möjligt.

Roger Gustafsson beräknar att flytten till nya Änglagården hösten 2015 kommer innebära ökade kostnader på en till tre miljoner kronor per år för verksamheten. Akademin vill samtidigt få fler anställda tränare och skapa en helhet som kan konkurrera med klubbarna runt om i Europa, där den nya fullstora inomhushallen blir en stor hjälp för att ge spelarna en förlängd matchsäsong..

– Ingen annan akademi i Europa ska kunna säga att de har bättre träning än oss. Bättre matcher kanske de har, men när våra spelare åker utomlands – kanske inbjudna av någon klubb – så ska de uppleva att träningen är i alla fall lika bra eller bättre i IFK Göteborg.

– Vår vision är att vi ska ut i Europa och spela och lyckas där igen – och 50 procent ska komma från akademin. Det är klart, då måste vi på något sätt höja nivån och få in fler spelare. Och de måste också vara ännu bättre än de är i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.