Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

IFK har flest supportrar

På 90-talet hade varannan göteborgare ett favoritlag i fotboll. I dag är det färre som bryr sig.

Bara 38 procent av göteborgarna uppger i den senaste SOM-undersökningen att de håller på ett särskilt fotbollslag. Forskarna vid Göteborgs universitet har ställt samma enkätfrågor sedan 1994 och då var andelen fotbollssupportrar hela 53 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Överlägset flest supportrar har IFK, medan de göteborgare som svarar Gais och Öis är ungefär lika många som de som i stället håller på ett utländskt eller annat svenskt lag.

- Överraskande nog har Häcken inte fått fler supportrar trots sportsliga framgångar. Sedan mätningarna startade på 90-talet har klubben stadigt legat på en nivå kring fyra procent, säger Love Christensen, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tycker också det är anmärkningsvärt att så få göteborgare uppger att de har favoriter bland damfotbollslagen. Bara 12 procent svarar att de håller på ett särskilt lag.

- Det som hänt på senare år är att Kopparbergs Göteborg FC fått en större supporterskara. Fram till 2007 höll de flesta göteborgarna på Umeå eller något annat damfotbollslag.

Love Christensen har också granskat vilka de typiska fotbollssupportrarna är och funnit en markant mansdominans. Även bland damfotbollens anhängare.

Öis lever upp till sitt rykte om att ha en supporterskara med fler välbärgade, medan Gais-anhängarna finns i alla samhällsgrupper. Bland Blåvitts supportrar finns en viss dominans av tjänstemän.

Favoritlagen 2011

Så här svarar de 335 göteborgare i SOM-undersökningen som säger att de har ett favoritlag i fotboll (i procent):

IFK 48

Gais 12

Öis 11

Häcken/Västra Frölunda 4

Annat svenskt lag 14

Utländskt lag 11

(Häcken och Västra Frölunda har slagits samman i tabellen på grund av få svar)

Källa: SOM-institutet

Mest läst