Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jovanna Dahlgren
Jovanna Dahlgren

"Idrott 60 minuter varje dag"

- 60 minuter idrott i veckan är oacceptabelt. Det ska vara 60 minuter om dagen, säger Jovanna Dahlgren, barnfetmaexpert vid Drottnings Silvias barnsjukhus.

- Den ena rapporten efter den andra visar att fysisk aktivitet inte bara förbättrar insulinkänslighet utan även hjärnans inlärningsförmåga. När man har så mycket evidens är det väl bara att sätta igång, säger hon.

Hon får även stöd av kollegan Claude Marcus, vid Karolinska institutet.

- Vad jag minns hade jag tre timmars schemalagd gymnastik i veckan. Rent historiskt så rör vi oss mindre och mindre och då blir det lite konstigt att skolan inte kompenserar det. Fysisk aktivitet är jätteviktig för alla oavsett vikt, både vad gäller inlärning och livskvalité. Frågan skjutsas fram och tillbaka ansvariga, vad är det som är så svårt? säger han.

Jovanna Dahlgren ser gärna att idrottsföreningarna kliver in i skolorna.

- Det finns goda exempel på idrottsföreningar som gör insatser på sent på eftermiddagarna där skolorna upplåter sina lokaler för aktiviteter. Det viktigt för de barn som har det tufft med att ta sig till olika aktiviteter utanför skolan, säger hon.

Jovanna Dahlgren och hennes kollegor möter dagligen familjer vars barn brottas med kraftig övervikt. Innan de kommer till specialistmottagningen vid Drottning Silvias sjukhus i Göteborg måste barnen först under ett år passera de barnmedicinska mottagningarna, BUM, inom Västra Götaland. Om arbetet mot övervikten misslyckats vid BUM, får barnet remiss till specialistenheten.

- Vi har en vårdkedja där många barn faller mellan stolarna, alla enheter gör ett jättebra jobb men vi saknar bryggor mellan enheterna, säger hon.

Mest läst