Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  På onsdagen nåddes semifinalisterna Lisa Ajax, Josefine Myrberg och Mollie Lindén av beskedet att Idol-deltagaren och deras vän Tristan Björling avlidit. "Det känns så overkligt", säger Josefine Myrberg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Idolerna i sorg efter Tristans död

  Idols semifinal kommer att präglas av Idol-deltagaren Tristan Björlings död. Lisa Ajax, Mollie Lindén och Josefine Myrberg är skakade efter att ha förlorat en nära vän. -Tristan var min bästa killkompis, säger Mollie.

  På fredagskvällen avgörs det mellan vilka två artister Idol-segern kommer att stå.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men för de tre semifinalisterna Lisa Ajax, Mollie Lindén och Josefine Myrberg har tävlingen hamnat i skuggan av sorg. På onsdagsförmiddagen fick de veta att Tristan Björling, som blev en omtyckt profil i programmet och gick så långt som till "Idols" kvalfinal tidigare i höst, avlidit bara 19 år gammal.

  -Vi skulle precis åka iväg från hotellet när jag fick samtalet. Jag ringde direkt till Lisa, och så kom de till mitt rum, berättar Mollie Lindén, som stod Tristan Björling nära.

  De lärde känna varandra under "Idols" slutaudition i somras och umgicks sedan hela sommaren. Under hösten har han flera gånger rest från Gotland till Stockholm för att hälsa på.

  -Tristan var min bästa vän, min bästa killkompis, säger hon.

  "Alltid glad"

  De tre semifinalisterna sitter tätt intill varandra i tv-studion i Spånga utanför Stockholm. På fredag kväll ska de stå på den stora scenen och ge sitt allt för att gå till final i den kanske viktigaste delfinalen av alla. Men det känns avlägset nu.

  -Nu tänker man mest på att man ska klara sig igenom låtarna utan att bli för känslosam, säger Lisa Ajax. -Jag försökte sjunga igenom låtarna i går (läs: i onsdags), men det gick inte.

  Alla tre beskriver Tristan Björling som en glädjespridare och en person som det var lätt att tycka om.

  -Han hade en sådan personlighet. Han var alltid glad. Man lärde känna honom så snabbt, berättar Josefine Myrberg och Lisa Ajax instämmer: -Man kunde sitta och prata med honom som en nära vän trots att man bara hade känt honom under en så kort tid.

  Kan slippa sjunga

  Torsdagens repetitioner stängdes för pressen och alla andra utomstående. "Idols" exekutiva producent, Pelle Porseryd, berättar att man ännu inte vet riktigt hur fredagens semifinal kommer att utformas. Klart är att programmet kommer att präglas av den tragiska händelsen.

  -Jag tror att det blir oundvikligt eftersom alla är så berörda av det. Sedan får vi se exakt vilka val som görs för att hedra Tristan. Det är ett otroligt känsligt läge. Det är ett sammanhang och en situation som man inte kan förbereda sig på, och där man faktiskt inte vet vad som är bäst för alla inblandade, säger han.

  TT: Det känns som att det kan bli tufft för deltagarna att genomföra sina låtar?

  -Oändligt tufft. Skulle någon av dem känna att de inte vill eller klarar av att sjunga så kommer vi att lyssna på det och se om vi kan göra på något annat sätt. Ingen kommer att tvingas till någonting som man inte vill göra.

  Stöttar varandra

  Deltagarnas planerade aktiviteter ställdes in efter dödsbeskedet på onsdagen, och de fick tid att tänka och prata om det inträffade. De säger att de har fått fint stöd från människor i "Idol"-produktionen, men kanske framför allt av varandra.

  -Vi finns ju här för varandra hela tiden och kan prata om det och gråta tillsammans. Det är väldigt skönt, säger Lisa Ajax.

    

  STARTORDNING:

  1. Mollie Lindén: " Impossible" (James Arthur)

  2. Josefine Myrberg: "Shake it of" (Taylor Swift)

  3. Lisa Ajax: "Freak" (Molly Sandén)

  4. Mollie Lindén: "All about the bass" (Meghan Trainor)

  5. Josefine Myrberg: "Can't get you out of my head" (Kylie Minogue)

  6. Lisa Ajax: "Chandelier" (Sia)