Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Idolartisterna framåt i melodifestivalen

Idolartisterna går som tåget i Melodifestivalen. Orsak: De är kameravana, medieproffsiga och har fans som kunde sms-rösta innan de lärde sig gå.
Agnes, Måns, Erik, Mattias och Danny. De före detta Idoldeltagarna tog sig alla lekande lätt vidare från sina deltävlingar till kvällens final i Globen.
Den röda tråden är uppenbar, men när GP vill arrangera en gruppbild på idolerna blir det blankt nej. "E.M.D. vill göra sin egen grej" meddelar trions presskontakt.
Däremot är det inga problem att prata om kopplingen mellan Idol och Melodifestivalen.
- Många säger "Idol, då är man bara en låtsasartist". Men det är världens bästa artistskola, säger Erik Segerstedt och får medhåll av sina bandkompisar.
- När man står på scenen är det åtta-tio kameror att hålla reda på. Där var Idol en bra skola, säger Mattias Andréasson.
En annan fördel är att deras fans är vana vid att rösta framför tv:n. Måns Zelmerlöw och Danny Saucedo har dessutom har varit med i Let's dance. De är väl medvetna om vilka de har att tacka för sina framgångar.
- I Idol lärde man sig att vårda sina fans. Jag kan namnen på säkert 100 stycken och en del av dem har till och med blivit mina vänner, säger Måns Zelmerlöw.
Han är tacksam för att Idol lät honom "glida på ett bananskal in i branschen", men påpekar också att deltagandet är ett stålbad för de unga deltagarna.
- När jag var med i Idol tyckte jag att det var för lite coachning. Vi fick lära oss det mesta den hårda vägen, till exempel att prata med media, säger han.
Agnes Carlsson menar att det mesta om artistlivet har hon fått lära sig själv.
- Jag tror inte att vi har jättemycket fördel på grund av Idol. Själv har jag har lärt mig mer om branschen under de senaste tre åren än vad jag gjorde då, säger hon.
Andreas Carlsson, musikproducent och medlem i Idoljuryn, menar att dagens artister inte har råd att tacka nej till Melodifestivalen.
- Idol är som att köra ut på E4:an när man just fått körkort. Då är Melodifestivalen ett utmärkt komplement för att komma vidare.
Han är övertygad om att romansen mellan Idol och Melodifestivalen lever vidare nästa år.
- Jag skulle inte bli förvånad om Kevin Borg står som vinnare i Melodifestivalen då.
En av festivalens flitigaste låtskrivare, Fredrik Kempe, menar att Idol har blivit oumbärlig för att förse Melodifestivalen med nytt blod:
- Vi ska vara glada att Idol finns, som det ser ut i dag har skivbranschen inte råd att själv vaska fram nya artister.
Idolerna i Melodifestivalen


Agnes Carlsson: Vann Idol 2005.

Måns Zelmerlöw: Slutade femma i Idol 2005.

Danny Saucedo: Blev sexa i Idol 2006.

Erik Segerstedt: Kom tvåa i Idol 2006.

Mattias Andréasson: Femma i Idol 2007.

Mest läst