Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Idol jagade talanger i Göteborg

  På lördagsmorgonen samlades horder med människor utanför Svenska mässan för att visa vem som är Sveriges nästa stjärnskott. När portarna till Idol-audition stängdes sent på kvällen hade 150 gått vidare.

  På morgonen öppnades dörrarna in till juryrummet för den första gallringen av många i det populära TV4-programmet Idol. Göteborg är det näst sista stoppet av fem på auditionturnén, innan den riktiga tävlingen drar igång.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Många köade för att få träffa juryn

  Strax efter nio på lördagsmorgonen ringlade sig kön 150 meter lång vid kanalen bakom Svenska mässan. Hundratals personer från hela landet hade samlats för att ta sin chans och knipa en biljett till en plats i tävlingen.

  Pär Lernström och Kakan Hermansson som leder programmet var på plats för att få igång den förväntansfulla kön.

  Många hade sovit över på platsen för att säkra en plats långt fram i kön.

  Vid tio i tio öppnades grindarna till sist in till rummet där den hårda juryn väntade.

  Sjunger för sin pappa

  En av den dem som kommit till Göteborg för att pröva lyckan var Fredrik Svanberg, eller Efredrik som är hans artistnamn. Han hade åkt från Ljungby för att framföra sin egenkomponerade låt "Better thoughts", tillägnad hans pappa som dog i cancer förra sommaren.

  – Jag har aldrig spelat inför någon publik så, utan bara på pappas begravning. Det var 200 personer där och då var jag inte så nervös så det här borde gå bra, säger han.

  Lite längre fram i kön väntade 25-åriga Robin Filppu från Söderbärke i Dalarna på sin tur. Han var inte särskilt intresserad av att gå vidare i tävlingen utan var mest intresserad av att träffa juryn.

  – Jag är här för att smöra för Alexander Bard. Jag smörade för Laila Bagge 2011 men Alexander Bard gillade mig inte alls så det är hans tur i år.

  – Han ska få en blomma av mig, en ros.

  Anders Bagge är tillbaka

  Förutom Laila Bagge Wahlgren och Alexander Bard består årets jury även av Anders Bagge. Det är dem som avgör vilka sångröster som ska gå vidare i tävlingen och har chans på att bli nästa stora idol. Men den beryktade trion var inte på plats under lördagen. I stället var det en för-jury som grovgallrade bland talangerna.

  Någon som hoppades på det var Amanda Johansson från Halmstad som stått och väntat på att få komma in sedan halv sex på lördagsmorgonen.

  – Jag är här för att testa mina chanser, man måste se hur långt man kan gå. Om man inte testar så ångrar man sig bara.

  Väl framför juryns hårda blick skulle hon framför "Stay" av Rihanna. En låt som hon hoppas ska räcka hela vägen.

  – Jag hoppas jag går vidare men jag det är svårt att veta vad de vill ha och vilken stil de söker efter. Men jag vill gå så långt som möjligt.

  Strax efter klockan 21 på kvällen var allt över. Då hade cirka 3 000 personer köat för att komma in på Svenska Mässan. Alla var inte där för att pröva sin talang. Många följt med för att stötta en kompis eller släkting. Cirka 150 klarade första testet.

  På måndag och tisdag får de möta Laila Bagge Wahlgren och de två andra jurymedlemmarna.

  2012 hade tävlingen ett uppehåll. Senaste en vinnare korades var 2011 och hette då Amanda Fondell. Tvåa i den omgången hette Robin Stjernberg som vann årets upplaga av Melodifestivalen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.