Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ica: "Inte acceptabelt"

Icas huvudkontor ser allvarligt på de återkommande problemen med arbetsmiljön i Kvantumbutiken i Stenungsund. Men något ingripande från centralt håll är inte aktuellt.

– Det är klart att det är anmärkningsvärt att vi nu ser att det öppnas ett nytt ärende om butiken. Det är inte acceptabelt, säger Tony Holmberg, affärsområdeschef på Ica Sverige.

I går berättade GP att Arbetsmiljöverket återigen ställer krav på Ica Kvantum i Stenungsund, stadens största livsmedelsaffär. Enligt en rapport som färdigställdes kort före midsommar är det fortfarande åtskilliga anställda som upplever att de på olika sätt kränks av ledningen.

I fjol riktade både Arbetsmiljöverket och Handelsanställdas förbund stark kritik mot butiken på samma tema.

Tony Holmberg på Ica Sverige har följt ärendet noga men betonar att det i första hand är butiksägaren Robert Larsson som måste lösa situationen.

– Våra handlare är fria handlare. Vi kan inte bestämma över dem, säger han.

Tony Holmberg pekar på att det finns sanktionsmöjligheter att ta till mot en enskild handlare men att det i så fall krävs mycket allvarliga missförhållanden.

– Om ett ärende har pågått i flera år och handlaren inte alls har någon kontroll över situationen, då är det en annan sak. Men att det kommer anmärkningar eller kritik mot en verksamhet är ju inget ovanligt. Här har ju Robert Larsson arbetat med handlingsplaner och han lovar dyrt och heligt att de här problemen ska lösas, säger han.

GP har också varit i kontakt med en anställd i butiken. Personen i fråga, som vill vara anonym av rädsla för repressalier, säger sig stå helt bakom Arbetsmiljöverkets förnyade kritik.

– Det blev lite bättre efter alla skriverier i fjol men sakta men säkert har det gått tillbaka till det gamla vanliga igen. Jag tror att det måste till kännbara åtgärder, vite eller något annat, säger personen.

10 mars 2012: Fackförbundet Handels riktar mycket hård kritik mot Ica Kvantum i Stenungsund. Flera anställda vittnar om en psykosocial arbetsmiljö som präglas av hot och ångest. Ägaren Robert Larsson säger sig vilja komma tillrätta med problemen så snart som möjligt.

24 mars 2012: Arbetsmiljöverket, som agerat omedelbart efter Handels larm, hotar med vite på 200 000 kronor om Ica Kvantum inte får ordning på arbetsmiljön. 

11 december 2012: Arbetsmiljöverket avslutar ärendet, sedan Ica Kvantum vidtagit de åtgärder som verket krävt. Vi har tagit det här på allvar och ska göra något bra av det, säger Robert Larsson.

29 augusti 2013: Arbetsmiljöverket ställer nya krav på butiksägaren efter att i en ny rapport konstaterat att stora delar av arbetsmiljöproblemen kvarstår. Robert Larsson känner inte igen bilden men lovar att göra mer än verket kräver för att komma till rätta med problemen.

Mest läst