Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Ica-handlaren Andreas Gunrup är kritisk till dansk djurhållning.

Ica-handlare slutar sälja danskt griskött

Resistenta svinbakterier, undermålig djurhållning och dåligt foder. Nu slutar Ica-handlaren Andreas Gunrup sälja danskt griskött i sin butik.

Flera år av avslöjanden och larm om dåliga produktionsförhållanden i den danska grisuppfödningen har fått Andreas Gunrup att ta ett beslut. Han ska inte längre sälja det danska fläskköttet i sin butik i Sannegårdshamnen.

- Jag tar bort allt färskt danskt fläskkött. Sedan några veckor tillbaka köper jag inte in exempelvis bacon, kotletter och fläskfilé från Danmark, säger han.

Det är en drastisk åtgärd. Vad är det du reagerat på i den danska fläskköttindustrin?

- Bland annat på hur djuren har det när de föds upp. Griskultingar som får knorrarna kuperade, suggor som inte får halm att reda bo med, foder som baseras på genmodifierade sojabönor och trånga bås som ger stressade och skadade djur. Man ger också djuren antibiotika i förebyggande syfte, vilket skapar resistenta bakterier, säger Andreas Gunrup.

Det danska fläskköttet kostar oftast mycket mindre än det svenska. Hur förklarar du för kunderna att du tar bort det billigare alternativet?

- De svenska alternativen är ett par tior dyrare. Men det är det värt om man vet att de svenska köttproducenterna ställer högre krav på djurhållningen. Det finns en bit kvar att vandra även i Sverige, men det är i alla fall betydligt bättre än i Danmark, säger Andreas Gunrup.

På butikens facebooksida skriver Andreas Gunrup om beslutet att ta bort det danska köttet. I inlägget står det bland annat så här:

"Anledningen till att de danska grisuppfödarna kan hålla sina priser så låga är att de struntar i EU-lagstiftning och djurskydd, de struntar i antibiotikaresistens och smittorisk, de struntar helt enkelt både i grisars och konsumenters välmående. De satsar på kortsiktig vinstoptimering genom att producera enorma volymer. Konsumenterna – vi – svarar med att gilla de låga priserna, köpa mer och mer och så är den onda cirkeln sluten. Nu tycker vi att det är dags att bryta den här trenden."

- Vi har fått ett jättestort gensvar och inlägget har visats över 25 000 gånger. Det kommer in oerhört mycket kommentarer och de flesta är positiva till att vi tar ställning, säger han.

Andreas Gunrup vill inte komma med pekpinnar till andra men förklarar att för hans egen del var det till slut magkänslan som avgjorde.

- Det är en stor fråga och jag vet att exempelvis Ica centralt har satt press på danska grisköttproducenter för att de ska förändra sitt arbetssätt. Men jag känner att jag inte kan vänta på det. Så därför valde jag att ta bort köttet ur sortimentet, säger han.

Mest läst