Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ica återkallar nu 134 40 förpackningar med frysta hallon då de kan vara förorenade med ett virus som kan orsaka vinterkräksjuka. Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT

  Ica återkallar hallon – kan orsaka vinterkräksjuka

  Ica återkallar 13 440 förpackningar med frysta hallon. Anledningen är att matjätten fått indikation på att hallonen kan vara förorenade med ett virus som kan orsaka vinterkräksjuka.
  – Hallonen kan ha sålts sedan den 13 oktober, säger Anna Hedström, pressansvarig på Ica-gruppen.

  Hallonen som nu återkallas är från Ica:s eget sortiment "Ica-basic" och det rör produkterna som är packade med 500 gram frysta hallon. Enligt Ica finns det risk att hallonen är förorenade med norovirus.

  – I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken, säger Lena Sparring, kvalitetschef för Ica Sverige i ett pressmeddelande.

  Enligt Anna Hedström handlar det totalt om 13 440 påsar som nu har återkallats. Återkallelsen gör att påsarna inte längre går att köpa i kassorna i butikerna.

  Kan orsaka vinterkräksjuka

  Däremot har påsarna sålts sedan den 13 oktober i butiker över hela Sverige. Anna Hedström förtydligar att återkallelsen endast gäller förpackningar vars bäst före datum är 2019-06-19. Kunder som köpt förpackningarna som nu återkallas kan reklamera produkterna i sina Ica-butiker.

  Enligt Livsmedelsverket är det inte ovanligt att frysta hallon kan vara förorenade med norovirus. Rekommendationen är därför att att frysta hallon som är importerade från utlandet kokas i minst en minut innan de äts.

  Enligt Livsmedelsverket kan de som stoppar i sig produkter som är förorenade med viruset bli allvarligt sjuka av en norosvirusinfektion. Noroviruset kan bland annat orsaka vinterkräksjuka och leda till diarréer, illamående, kräkningar, magsmärtor, feber, huvudvärk och yrsel.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.