Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Irene Sjöberg Lundin har lagt de flesta föreställningarna i Kulturhallen under helgerna klockan 15. "Då hinner jag med mitt jobb som kantor med gudstjänster och dop innan jag kommer hit".

I väntan på stämning

Musik, dans och poesi. Allt får plats i Kulturhallen i Kvarnbyn som kryddar med konst och filosofiska samtal.

På söndagskvällen klockan 20 slår Kulturhallen upp sina portar för smygpremiär med poeten Lina Ekdahl och poptrion FEW. Lokalen ligger vid Kvarnfallets brusande fors och genom glasskivor i golvet går det att se vattnets färd mot den stillsammare Mölndalsån.

– Så länge jag kan minnas har jag drömt om den optimala lokalen för kultur. Här är den, säger Irene Sjöberg Lundin, till vardags kantor i Stensjöns församling.

Hon har skrivit under ett ettårigt hyreskontrakt med fastighetsägaren Christer Harling. Kostnaden för hennes företag I ren kultur blir att stå för elströmmen. För att locka artister av dignitet finns redan flera samarbetspartners – men hoppas de blir fler.

En privat bekostad flygel som anlände i förra veckan kommer att invigas av Staffan Scheja 5 mars.

– Den är inte stämd än, men det kommer den att vara när Staffan spelar Brahms och Beethoven.

I flera år har hon genomfört kulturkvällar av skiftande karaktär i Fågelbergskyrkan. För några år sedan flyttade några av dessa kulturmöten till katakomberna i Kvarnbyn. Förlagd i ett källarvalv med plats för 60 personer, men utan toalett och möjlighet att hänga av sig kläder. I Kulturhallen finns möjlighet att ta emot fler på sina 400 öppna och mer bekväma kvadratmeter.

– Jag vill inte göra det som alla andra. Ju mer spaceat och färgrikt desto bättre. Jag vill ha hit dem som vågar gå utanför ramarna.

I slutet av februari startar verksamheten på riktigt, bland annat med invigningstal av Carin Hjulström och en utställning av Mölndalskonstnären Svenrobert Lundqvist. Varje helg därefter kommer kulturformerna att turas om att få plats.

Varför behövs en kulturhall i Mölndal?

– Jag säger som Göteborgssymfonikernas diregent Gustavo Dudamel. Kultur är ingen lyx utan något absolut nödvändigt för människan att bli en hel person. Jag ser det som min uppgift att få människor att stanna upp och ta sig tid att lyssna inåt.

Mest läst