Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I söder är det vattenkaos

Räddningstjänsten i Kalmar län jobbar förtvivlat för att hålla översvämningarna i schack. På Öland har minst 13 villor vattenfyllts.

SMHI vädervarnar i hela södra Sverige. I sydöstra Sverige gäller varningarna också höga flöden i åar och vattendrag. Där har det regnat en längre tid, marken är mättad – och vattnet stiger. Räddningstjänsten tvingas att prioritera.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Alla vattenmagasin är fulla och vi har översvämningar lite här och där. Många ringer och vill ha hjälp med översvämmade källare och liknande men i första hand uppmanar vi folk att försöka lösa problemen själva, säger Kenneth Emricsson, enhetschef på Kalmar brandkår.

Skaffa egna pumpar

Fastighetsägarna uppmanas att hålla uppsikt över eventuella vattenflöden till sina fastigheter och själva skaffa fram pumpar, om det behövs. Brandkårens pumpar används i första hand för akuta olyckor och för att skydda viktiga samhällsfunktioner.

Bland det mest akuta just nu är en sopanläggning där räddningstjänsten jobbar med att pumpa tillbaka vatten i anläggningens egna dammar. Skulle den operationen misslyckas finns det risk att förorenat vatten läcker ut i naturen.

– Men just nu ser det ut som om det klarar sig. Fast faran är inte över och SMHI har ju varnat för storm, det kan ställa till det för oss, säger Kenneth Emricsson.

Gruppboende hotas

Vattenmassorna hotar också ett gruppboende för personer med autism i Smedby, väster om Kalmar. De boendes diagnos kan medföra svårigheter om man måste flytta dem därifrån. I stället satsar räddningstjänsten på att dika ur och leda bort vattnet.

Även i Blekinge län har vattenmassorna ställt till det med ett flertal översvämningar i källare och på vägar. På Öland berättar lokaltidningen Barometern vid lunchtid på sin webbplats att minst 13 villor hade fått in vatten i källaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.