Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

I mötet med kommunen - 84-åring tog sitt liv

Den 84-åriga kvinnan hade kämpat för att få plats på äldreboende. Mitt under ett möte med kommunens tjänstemän gick hon ut på balkongen och tog sitt liv.

Kvinnan bodde i sin lägenhet i centrala Stenungsund och tyckte själv att hon behövde få hjälp utifrån. Ett av hennes barnbarn vittnar om att mormodern under en längre tid på olika sätt hade försökt påkalla uppmärksamhet från Stenungsunds kommun.

– Hon ville ha en plats på äldreboende eller serviceboende. Hon sökte till och med i andra kommuner, säger barnbarnet till GP.

Den 12 september ägde ett möte rum i kvinnans lägenhet mellan henne och två av kommunens tjänstemän.

– Då reste hon sig från bordet, gick ut på balkongen och hoppade. Det var inte högt men hon slog i huvudet i marken och klarade sig inte, säger barnbarnet.

Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef på Stenungsunds kommun, tycker att det är för tidigt att uttala sig om ifall kommunen har begått något fel.

– Det här är en fruktansvärd händelse för alla inblandade. Men det jag har fått till mig är att det inte framfördes något besked till henne, utan bara att hon stilla gick ut på balkongen och hoppade.

– Vi har vissa frågor som vi måste ställa på den här typen av möten och det kan förmodligen upplevas som lite stelt, säger Noomi Holmberg till GP.

Vård- och äldreomsorgschefen säger sig inte ha hela bilden klar kring kommunens tidigare kontakter med kvinnan. Men hon bekräftar att man haft någon form av kommunikation med henne förut.

I början av nästa vecka ska det hållas ett möte mellan Noomi Holmberg, de anhöriga och de två tjänstemännen som blev vittnen till självmordet.

– Jag tror att det är viktigt att den första chocken har släppt innan man sätter sig ner och pratar, säger Noomi Holmberg.

Enligt Noomi Holmberg skriver kommunen just nu på en Lex Maria-anmälan som ska skickas till Inspektionen för vård och omsorg.

Mest läst