Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bobby Stancovic, Masoud Owji och Boas ordförande Parash Lama vill att lokalens användningsområde utökas. Helst vill de, med sina egna erfarenheter i bagaget, dela med sig till andra.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  I lokalen förändras människor

  Ett steg in i lokalen förändras människor. Den känslan vill brännskadade efter Backabranden arbeta vidare med för ökad brandsäkerhet.
  - Det är en speciell känsla som griper tag i en, säger Masoud Owji.

  - Härinne finns döda själar, hoppas jag, säger Bobby Stankovic, varpå det utbryter en mer eller mindre allvarlig diskussion om själar efter avlidna lever eller om de är döda.

  De enas om att det är svårt att uttrycka och sätta ord på det okända. Men härinne förändrades både deras och väldigt många andras liv, skadade, anhöriga till avlidna och de med ärr i sina själar.

  - Jag har tyckt att det varit svårt att gå hit. Men ju fler gånger det blir, desto lättare är det för mig, säger Masoud Owji.

  "Jag blir lugn härinne"
  För Parash Lama, bror till avlidne Norden och själv brännskadad och ordförande i Boa, Brandoffrens anhöriga, påminner lokalen om en kyrka eller ett heligt rum.

  - Platsen förändrade mitt liv. Jag blir lugn härinne. Här skrevs ett nytt kapitel i mitt liv och det gamla tog slut, uttrycker han det.

  Det vilar ett lugnt ljus över de ljusa trägolven. Solstrålarna genom de höga fönstren rör sig långsamt under höstmånaden.

  Mellan fönstren hänger vepor som med texter och bilder visar hur det såg ut efter brandkatastrofen. På motstående sida hänger vintriga fotografier över det gigantiska blomsterhavet medan det fortfarande fyllde gatan.

  Personliga saker i montrar
  I glasmontrar ligger de avlidnas tillhörigheter. Det är allt från ID-kort, nycklar, spårvagnskort, mobiltelefoner och personliga saker. Här fastnar de flesta besökare en lång stund.

  Boas medlemmar är eniga om att de kan använda platsen till något positivt.

  - Den kan bli meningsfull för fler. Vi har kontakt med Lasse Gustavson, brandmannen som i början av åttiotalet brandskadades svårt i en fruktansvärd gasexplosion i Göteborgs hamn. Han vill hjälpa oss och han vet hur man gör för att nå människor, säger Parash.

  Vill bjuda in skolklasser
  Arbetet handlar om att i organiserad form bjuda in skolklasser. Ihop med Räddningstjänstens personal vill de arbeta förebyggande.

  - Det är en lång process. Det gäller att hitta en bra väg och vi är inte helt framme, intygar Parash Lama.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.