I en fyrkantig och effektiv framtid

Recension. Den lille prinsen är en "knasig, lycklig och vemodig hyllning till känslolivet" skriver GP:s recensent.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Vad ska du bli när du blir stor? står det på affischerna i väntrummet på elitskolan Werth academy (uttalas worth som i värde). Den ligger i en stad som ser ut som ett kretskort från ovan, byggd med 90-gradiga vinklar, streck och rutor. I den här fyrkantiga världen där Statistiknytt är det enda program som sänds på radion, och barnen har sina framtida liv intecknade hos någon effektivitetskonsult, lever en flicka ensam med sin hårt arbetande mamma.

Det är inte bara filmens affisch som påminner om samhällskritiken i Peter Tillbergs berömda målning Blir du lönsam, lille vän? När Mark Osborne (Kung Fu Panda) ger sig på att tolka den franske poeten och flygaren Antoine de Saint-Exupérys storsäljande bok Den lille prinsen från 1943, placerar han samhällets managementisering i skottgluggen. Och resultatet är häpnadsväckande bra.

ANNONS

Mark Osborn gör det inte lätt för sig. Det enklaste vore att filmatisera romanen om flygaren som tvingas kraschlanda i Saharaöknen och träffar en lika vilse rymdfarande liten prins. Men Osborne gör helt rätt som väver ihop de två berättarlinjerna med två olika animationsstilar och en åldrad bohemisk granne som kommunicerande kärl där emellan.

Partierna med den lille prinsen och flygaren (grannen) är gjorda i en delikat papperstunn animation, som för tankarna till asiatisk papperskonst. Det blir en knasig, lycklig och vemodig hyllning till känslolivet. Det vill säga allt det som inte ryms i statistiken.

ANNONS