Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I de här stadsdelarna är partierna starkast

I skärgården regerar Kristdemokraterna. I Majorna vänstern. GP tog en närmare titt på partierna starkaste valkretsar.

Göteborgare. Begreppet används ofta med en bild av ett homogent folk boende i Göteborg. Men Göteborgs stadsdelar har stora skillnader i utbildningsnivå, inkomstnivå och kulturell härkomst. Även hur vi röstar skiljer sig väldigt starkt åt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverigedemokraterna har sin starkaste valkrets i Gunnared, Södra Rannebergen. Där fick partiet 14,32 procent i 2010 års riksdagsval.

– Vad jag förstått har de varit väldigt aktiva i området. Det finns partifolk som bor där och varit väldigt framgångsrika i sin mobilisering. På så sätt hade det kunnat vara vilken stadsdel som helst. Det är en klar personfaktor, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Sverigedemokraternas väljargrupp har generellt låg utbildning. Att ett så invandrartätt område som Rannebergen väljer att rösta på SD kan ses på två sätt: Antingen är det invandrare som röstar på SD, eller så är invandrarfrågan mer synlig där, vilket gör det mer aktuellt för väljarna.

I Askim Trollåsen fick Moderaterna hela 65 procent av rösterna.

– Det är klassiska socioekonomiska faktorer. Det finns mycket företagare i området och många välbärgade. Skattefrågorna dominerar för de väljarna, säger Ulf Bjereld.

Både Centern och Folkpartiet drar folk i norra Guldheden.

– Det finns mycket akademiker som bor i området. Borgerliga väljare med hög utbildning lockas alltid av Folkpartiet. Det har historiska skäl, Folkpartiet har alltid varit skickliga på att vinna akademikerna.

– Centern är det enda som förbryllar mig. Det kan vara en mobiliseringsfråga. De brukar inte vara så starka bland högutbildade.

I Skärgården regerar Kristdemokraterna. I valkrets Södra Skärgården, Donsö-Vrångö, fick lilla Kristdemokraterna hela 41 procent.

– Södra skärgården har hundraåriga traditioner med en väldigt stark frikyrka. Och Kristdemokraterna har alltid haft en väldigt stark koppling till frikyrkorna.

Högst siffror i en enskild valkrets hade dock Socialdemokraterna. I östra Bergsjön fick partiet hela 70 procent.

– 70 procent är väldigt högt. Men det är ett ganska homogent område som är fyllt av typiska S-väljare. Det är arbetarklass, mycket LO-folk och invandrare. Den klassiske sosseväljaren i Göteborg är en Volvo-jobbare som är fackansluten. Många av dem bor i Bergsjön.

I Majorna regerar Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Majorna är av tradition en arbetarstadsdel och ett starkt rödgrönt område. Det har varit en viss gentrifiering i området, men de som flyttat in har liknande åsikter som de som redan bodde där. De inflyttade har ofta hög utbildning, och högutbildade som lutar åt vänster röstar ofta på Miljöpartiet och Vänsterpartiet snarare än Socialdemokraterna.

Ulf Bjereld menar att partierna agerar olika i sina kärnområden. Vissa partier kan alltid räkna med att kärnområdet röstar med dem. Andra har problem med soffliggare.

– Sossarna och SD har bekymmer med att de är överrepresenterade bland folk som inte röstar alls. De måste mobilisera och jobba hårt i sina styrkeområden. Örgrytemoderaterna röstar i vilket fall. Vi går även mot en tid där väljarrörligheten är större. Väljare byter parti oftare, vilket är en konsekvens av samhällets individualisering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.